Helmipallopleko (Hypancistrus sp., L 201)

Helmipallopleko on kaunis pienikokoinen ja kiltti pleko. Se on yksi suosituimmista pienten seura-akvaarioiden pleko. Plekoa on aiemmin kutsuttu väärällä nimellä Hypancistrus inspector (Ingo Sedel, L-monnit 2008).

Helmipallopleko, L201
Helmipallopleko, L201

Tuntomerkit

Helmipallopleko kuuluu imumonneihin, kuten partamonnikin. Kuonon alapuolella sijaitsee pyöreää suuta ympäröivät nystyiset huulet, jotka samalla muodostavat tehokkaan imukupin.

Helmipalloplekon imusuu on pienimpi ja hampaisto harvempi kuin partamonnilla. Tämä on tyypillinen sekaravinnon käyttäjän imusuu, joka ei ole tehokas leväraaputteluun.
Helmipalloplekon imusuu on pienimpi ja hampaisto harvempi kuin partamonnilla. Tämä on tyypillinen sekaravinnon käyttäjän imusuu, joka ei ole tehokas leväraaputteluun.

Väritys:

Helmiopalloplekon pohjaväritys on musta ja vaaleat pallot voivat olla pieniä, suuria ja joko valkoisia, kellertäviä tai jopa vaaleanpunaisia.

Koko:

9-10 cm

Uros:

Iän myötä uroksen ja naaraan pään muoto kehittyy erilaiseksi. Uroksen pää on pidempi ja paljon leveämpi. Usein myös uroksella on enemmän piikkejä rintaevissä, takaruumiin luulevyissä ja kiduskannen takana.

Aina erottaminen ei ole kovin selvää. Tässä tapauksessa A näyttää varmalle urokselle, mutta B on todennäköisesti myös uros, kun tarkemmin tutkii eri kuvakulmista.

Naaras:

Lyhyempi ja kapeampipäinen. Vertailu esimerkiksi ämpärissä päältä päin katsottuna selvittää sukupuolia. Myös sivuprofiilista on hyvä verrata sukupuolia. Kutuvalmis naaras on myös usein pulleampi keskiruumiistaan.

Tässä kuvassa naaras on alempi, uros ylempi.

 Muistuttavia lajeja:

Helmipallopleko jää pienemmäksi kuin H.condradens (2 cm pidempi) ja helmipalloplekolla on pienemmät pallot, lyhyemmpi pää  ja ruumiinmuoto on pitkulaisempi ja matalampi kuin H.condradensilla. (Sedel, L-monnit  2008).

Hypancistrus inspector on nykytietämyksen (Sedel, L-monnit 2008) mukaan L102 eli lumipallopleko. Sillä on luonteenomaisesti tummat reunat selkä- ja pyrstöevässä. Myös hampaisto on erilainen kuin L201:lla. L 201:llä on valkoiset pallot yhtä suuret sekä päässä, että muualla ruumiissa toisin kuin L102:lla.

Enkelipleko (L004/L005) muistuttaa myös helmipalloplekoa, mutta sillä on selvästi pienemmät valkoiset pisteet. Se on myös hieman suurikokoisempi ja hoikempirakenteisempi. Luonne on myös ärhäkämpi ”riitapukari”.

Taksonomia

Taksonomia on kokenut melkoista muutosta monnien ja partamonnien taksonomiassa.

Lahko monnikalat (Siluriiformes), heimo imumonnit (Loricariildae), alaheimo partamonnit (Ancistrinae).

Risteytyy:

Voi risteytyä Hypancistrus-suvun muiden lajien kanssa, vaikka oman lajin kuppanikin olisi tarjolla. Siksi Hypancistrus-lajeja ei ole hyvä pitää samassa akvaariossa.

Levinneisyys

Rio Orinoco Kolumbian ja Venezuelan rajalla.

Elinympäristö

Koskien lähettyvillä, jopa 15 m syvyydessä Etelä-Amerikassa. Lievästi sameiden, ehkä kirkkaidenkin vesien kivikkopohjat ja uppopuut.

Akvaarion koko

Akvaarion minimikoko 128 litraa.

Akvaarion sisustus

Plekoille tyypilliseen tapaan pitävät suhteellisen kovasta virtauksesta. Kasvit eivät ole niin välttämättöämiä Planetcatfishin mukaan, mutta omassa akvaariossani mielestäni nauttivat vallupöheikön suojasta. Kovassa virtauksessa ei välttämättä moni kasvilaji viihdy, mutta vallisneria kasvaa suhteellisen hyvin.

Kannot ovat plekoille yleensä mieleen sekä muut suojakolot. Runsaasti plekoluolia. Yleensä urokset valtaavat reviirin ja oman kutuluolan. Mutta naaraatkin nauttivat plekoluolien suojasta.

Vesi

On hieman epäselvää, onko helmipallopleko sameiden, tummien vai kirkkaiden vesien asukki. Itse en laita turveuutetta veteen ja helmipalloplekot viihtyvät hyvin ja kutevat jatkuvasti.

Ph

6-7. Itselläni ph 7-7.5, eikä tunnu kutupuuhia haittaavan. Joskin eri lähteissä ph on alimmillaan 5.5:kin, joten toleranssiakin löytyy. Suuret nopeat muutokset ph:ssa ei toki terveellisiä.

Kovuus

Alle 10 (dH). Viljelyyn ei kuitenkaan sovi kovin kova vesi, joten hyvä pitää sitä pehmeähkönä. Itselläni on GH4 ja ”helmerit” kutevat jatkuvasti.

Lämpötila

Plekoille tyypilliseen tapaan lämmin vesi. 25-29 °C. Liian viileässä kalan ruoansulatus voi heiketä, kasvu kärsiä ja kala jopa sairastua. Korkeissa lämmöissä on huomioitava kunnon virtaus ja hapetus. Mitä lämpimämpi vesi, sen huonommin se sitoo happea.

Ravinto

Kaikkiruokainen. Kasviruoka tärkeää erityisesti nuorena, mutta vanhempinakin hyvä olla monipuolista ruokaa, mukaan lukien kasviksiakin sekä levää.

Helmipalloplekot syövät päivittäin raakaa, kuorittua (hyvä ainakin pestä) kesäkurpitsaa, joka on teelusikalla ankkuroitu pohjaan. Myös aikuiset ovat persoja. Kurkkukin käy vaihteluksi, mutta ei ainakaan omille ”helmereilleni” maistu niin hyvin. Hyvin sokeripitoisia kasviksia en tarjoaisi.

Kuuluu sarjaan kaikkiruokaiset, joten niille voi ongelmitta tarjota kasvis- että liharuokaa, eikä ole kovin erikoistunut ravinnon suhteen. Imusuu on pienempi kuin biokatteen syöjällä partamonnilla sekä harvempi hampaisto. Näin ollen eivät ole ydinasemassa levän syöjänä akvaariossa. Nuorempana voi tykätä järsiä akvaarion kasvejakin, mutta itselläni ei ole asian suhteen ollut ongelmia.

Hyvä siis tarjota: spiruliinaleväpitoista ruokaa, pakastesurviaisia, artemiaa, katkaa. Tropicalin Carnivore-pelletit ovat suurta herkkua, mutta niitä ei ole ole hyvä syöttää ylenmäärin (ovat tuhtia proteiinipitoista ruokaa).

Lisääntyminen

Uros valtaa reviirin ja kututuubin. Kututuubi pitää olla umpinainen toisesta päästä ja nafti (S-koko yleensä riittävä). Itse käytän akvaarioon.fi:n edullisia ja hyviä tuubeja. Voimakas virtaus, puhdas vesi, hyvä suodatus ja lämmin pehmeä vesi auttaa kutuvireeseen. Ja luonnollisesti hyvä ravinto.Myös runsas vedenvaihto (hallitusti) tai virtauksen voimistaminen voivat laukaista kutuvireen.

Uros houkuttelee naaraan tuubiin, jota se kudun jälkeen (korkeintaan 20-25 munaa) vartioi ja löyhyttelee eviään, että hapekasta vettä pääsee tuubiin. Poikaset kuoriutuvat n. viikossa.

Aluksi poikaset saavat ravintoa ruskuaispussin avulla. Poikaset lähtevät tuubista noin parin viikon kuluttua kudusta.

Helmipalloplekon, L201 poikanen.
Helmipalloplekon, L201 poikanen.

Seuralaiset

Rauhalliset samoissa vesiarvoissa viihtyvät seuralaiset. Pohjalla tulee hyvin toimeen esimerkiksi monnisten kanssa (huomioitava kuitenkin monnisten lämpötilavaatimus). Itselläni kuparimonnisten kanssa hyvin tulee toimeen. Jos aikoo kudettaa, partamonni voi hieman aggressiivisempana häiritä kuturauhaa, mutta olen kudettanut pieniä partamonneja samassa akvaariossa, mutta hieman ”helmerit ja partisherrat” kinasivat kututuubeista ja yrittivät heivata toista pois. Nyttemmin kudetan partikset eri akvaariossa ja meno on rauhallisempaa.

Myös salamanteriplekot menevät samassa akvaariossa, jos tilaa, sillä ovat eri suvuista eivätkä risteydy.

Pääasialliseti tulee toimeen monenlaisten kalojen kanssa. Erityisesti niiden, jotka nauttivat kovasta virtauksesta, lämpimästä ja suhteellisen pehmeästä vedestä.

Käyttäytyminen

Rauhallinen ja kiltti pleko. Kuitenkin hyvä varata tilaa kaikille niin, että saavat suojapaikan ja reviiriä itselleen. Muuten voi tulla kinaa kutuputkista ja reviireistä.

Hämäräaktiivinen kuten plekot yleensä. Tosin kesäkurpitsa-ateria ympäri vuorokauden on aktivoinut helmipalloplekot päiväaktiivisiksikin ja oikeiksi linssiluteiksi. Mutta yleensä aktiivisempia hämärässä.

Kokemukseni mukaan rohkeammat linssiludekalat toimivat hyvänä ”suojaparvena”, että helmipalloplekotkin uskaltautuvat esille hyvin. Myös pienet partiksen pennut rohkaisevat helmipalloplekon pentuja kesäkurpitsalle, koska ovat keskimäärin rohkeampia.

Illalla hämärän laskeuduttua alkaa ”ralli” akvaariolaseilla. Helmerit porhaltavat virtaa pitkin ja ilmastinsuihkuun.

Muuta

Vaihdan vettä akvaarioon vähintään kerran viikossa suoraan vesiletkulla (60-70 %) ja laitan joukkoon Aqua-safea (vedenparannusaine). Laitan hieman viilempää vettä (1-2 astetta), joka saa helmipalloplekot suorastaan villiintymään. Parvi helmereitä on nokkineen suoraan uuden veden suihkussa. Aluksi hieman pelästytti, mutta näyttävän nauttivat rallista siinä. Tosin hyvä, ettei häiritse kututuubissa olevia vesisuihkuilla ja antaa mahdollisuuden kalan valita tilansa, ettei uusi vesi vioita kalaa.

Hinta

Liikkeissä noin 65-69€. Harrastajilla usein hintaan 20-25 €/kpl. itse kasvatettuja poikasia.

Linkkejä

http://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=2178 (Helmipallopleko. Planetcatfish)