Seepralimia (Limia nigrofasciata, ent. kyttyräkala)

Limia nigrofasciata, naaras. Kuvan lähde Wikipedoa.  Author: Marie France Janelle
Limia nigrofasciata, naaras.

Seepralimia on melko harvinainen Suomen akvaariokalamarkkinoilla. Laji on kuitenkin hyvin helppohoitoinen ja viehättävä synnyttävä hammaskarppi.

Tuntomerkit

Väritys: Uroksen perusväri on kelta-harmaa ja kyljissä on mustat raidat pystysuunnassa. Vatsa on keltainen. Uroksella on korostunut ”kyttyrä”, joka on rasvakudosta eikä selkärangan epämuodostuma. Selkäevä on mustaraidallinen kellertävällä taustalla. Naaras on ”tylsemmän” näköinen ja vatsa on vaalea eikä keltainen.

Koko:  Uros 4.5-5 cm, naaras 4-6 cm. Naaras useimmiten isompi ja pulleampi.

Uros:  Peräevä on piikkimäinen kouru, eväsiitin, jonka avulla uros hedelmöittää naaraan.

Naaras: Peräevä leveä ja näkyy selkeästi.

Poikasten sukupuolen voi erottaa jo niiden ollessa pieniä ja värittömiä. Uroksella on eväsiitin, naaralla leveämpi peräevä.

Muistuttavia lajeja: Muut Limia-lajit.

Taksonomia

Lahko hammaskarppikalat (Cyprinodontiformes), hammaskarpit (Poeciliidae), alaheimo synnyttävät hammaskarpit (Poeciliinae). Laji on sijoitettu aikaisemmin Limia-sukuun, sitten Poecilia-sukuun ja taas takaisin Limia-sukuun. Siksi laji voi esiintyä myös nimellä Poecilia nigrofasciata.

Risteytyy: Limia-lajit hybridisoituvat helposti paitsi keskenään myös Poecilia-lajien kanssa. Suositeltavaa pitää Limia-lajeja erikseen sekä suvun Poecilia-hammaskarpit erikseen näiden kanssa (miljoonakala, hohtomiljoonakala, mollit).

Levinneisyys

Keski-Amerikka,  Haiti.

Elinympäristö

Joet, jossa runsas kasvillisuus.

Akvaarion koko

Minimissään 80 litraa. Esimerkiksi 8 kalaa/100 litra.

Akvaarion sisustus

Seepralimian akvaarioon on hyvä kasvattaa kasvipöheikkö, sillä kalat tykkäävät syödä kasvien lehtien pientä levää sekä aikuiset ja erityisesti poikaset saavat hyvän suojapaikan. Hyviä kasveja ovat esimerkiksi vedensuosikki, intian- ja liuskavesitähdikki. Myös pintakasvit ovat hyvä suoja poikasille: esim. amerikankilpukka, jonka tiheä juuristo on oiva suoja kalanpoikasille.

Vesi

Mustavatsamolli arvostaa emäksistä vettä (ph 7.5-8.). Ph 8 on usealle muulle lajille yläkanttiin, joten reilu 7 menee useammallekin lajille. Eli huomioitava kalaseuralaisten vaatimukset myös. Lämpötila n. 24-28 ° C. Kovuus : 10-20 dH (eli kovan veden kala ja pitää vesi kovettaa, huomioitava myös seuralaiset tämän mukaan).

Ravinto

Ruokinta 2-3 krt./päivässä pieniä aterioita. Kalat on hyvä ruokkia hyvin, jos poikasia on altaassa. Tämä vähentää poikasten napostelua aikuisten välipalaksi. Kuitenkin huomioitava, että mitä enemmän ruokit, sen nopeammin vesi likaantuu. Hyvä suodatus ja vedenvaihdot ovat tarpeen.

Hyvin kaikkiruokaisia, mutta hyvä taata sekä kasviravinnon saanti (esim. levä) että eläinperäinen ravinto. Näin kala saa monipuolista ravintoa. Tykkää syödä myös levää akvaariosta. Hiutaleet (myös väriä korostavat), pienikokoinen raeruoka, pohjaruokatabletikin. Myös pakastesurviaiset ja banaanikärpäset suurta herkkua, jotka tehostavat proteiinin saantia ja lisääntymistä.

Ruokkia voi esimerkiksi Tetran yleishiutaleilla (TetraMin), värejä voimistavilla Tetra Rubin, Aquatic Nature Tropical Excel Color, Tetran PlecoMin (sis. spiruliinaa), spiruliinahiutaleet (JBL). Pakastesurviaisen toukat, banaanikärpäset.

Lisääntyminen

Seepralimiat lisääntyvät hyvin tehokkaasti kuten monet synnyttävät hammaskarppilajit, mikäli olosuhteet ovat hyvät. Urokset jahtaavat naaraita jatkuvasti parittelun toivossa ja siittiöiden saamiseksi säilöön naaraalle tulevaisuuttakin varten. Siksi kannattaa hankkia naaraita enemmän kuin uroksia, sillä naaraat todella stressaantuvat urosten jatkuvasta jahtauksesta. Hyvä suhde esim. 3-4 naarasta/1 uros.

Uros jahtaa naarasta ja työntää eväsiitintä pitkin siittiöt paketteina naaraan sukuaukosta sisään. Naaras voi myös säilöä kuukausia siittiösatsia ja samalle urokselle voi syntyä useampia poikassatseja. Poikaset kehittyvät naaraan sisällä ja syntyvät suoraan uimakelpoisina poikasina ulos naaraan ruumiinontelosta.

Raskausaika on 6-8 viikkoa. Jopa 50 poikassatsi ei ole harvinaisuus. Poikasen aikuisvärityksen kehittyminen vaatii useita kuukausia. Poikaset tulevat sukukypsiksi 5-6 kuukauden ikäisinä.

Synnytys rasittaa naarasta ja naaraat lienevät herkempiä sairastumaan/kuolemaan kuin urokset.

Poikaset syövät heti samaa ruokaa kuin emot, mutta esimerkiksi hiutaleet on hyvä murskata pieniksi tai antaa hyvin hienojakoistakin ruokaa. Myös artemialla voi ruokkia. Poikaset kasvavat nopeasti hyvällä ruokinnalla.

Jotkut erottelevat poikaset heti omaan poikasaltaaseen tai poikashäkkiin tai kudettavat kutuakvaariossa etteivät emot syö poikasiaan. Mutta, jos kalat ruokitaan  hyvin sekä akvaariossa on  hyvin runsas kasvillisuus poikasten suojana, poikaset ja emot voi pitää samassa akvaariossakin. Riippuu kuitenkin mm. suojakasvien määrästä, akvaarion kalatiheydestä.

Jos lähtökanta on pieni, sukusiittoisuus on suuri uhka. Siksi on hyvä kohtu pieninkin väliajoin saada ns. uutta verta altaaseen. Jos kanta on suuri, on melko mahdoton tarkasti tietää mikä on kenenkin poikanen ja sukulainen – vaikka erottamalla urokset ja naaraat omiksi altaiksi ja kutuallas omaksi voitaisiin tätä hieman välttääkin. Mutta nopeasti poikasia on hurja määrä ja vaikea tehdä täyttä sukuselvistystä. Siksi hyvä täydentää kantaa eri sukuhaaroista.

On väitteitä, että poikasista kehittyy enemmän naaraita korkeimmissa lämpötiloissa.

Seuralaiset

Seepralimia viihtyy parvessa. Naaraita kannattaa hankkia enemmän kuin uroksia, etteivät naaraat stressaannu. Samoihin vesiarvoihin soveltuvat pienikokoiset kalat soveltuvat hyvin seuraksi, sillä seepralimia ei ahdistele muita kalalajeja. Isommatkin kalat, joiden ruokalistalle seepralimia ei joudu, soveltuu seuraksi.

Seepralimia pääsee keski- ja pintaveden ainoana lajina hyvin oikeuksiin, jopa omana lajiakvaariona tai hammaskarppien kanssa, joiden kanssa ei risteydy. Kuitenkin muiden Limia-suvun lajien kanssa se risteytyy. Myös Poecilia-suvun (miljoonakala, hohtomiljoonakala, mollit)  lajien kanssa se voi risteytyä.

Käyttäytyminen

Kiltti yleensä muita kaloja kohtaan. Hyvin nälkäisenä saattaa hieman näykkiä muita kalojakin.

Muuta

Elinikä 3 vuotta.

Lisää kuvia ja tietoa

http://diszhal.info/english/livebearers/en_Poecilia_nigrofasciata.php (tietoa englanniksi, myös kuvia)

http://www.seriouslyfish.com/species/limia-nigrofasciata (Hyvää perustietoa)

http://www.biolib.cz/en/taxonimage/id76536/?taxonid=43156 (kuva, uros)

Videoita

http://www.youtube.com/watch?v=Ag5WSEoFN7Q (tässä mustavatsamollin kauneus pääsee oikeuksiinsa, kuvasarja)