Mustavatsamolli (Limia melanogaster)

Mustavatsamolli on melko harvinainen Suomen akvaariokalamarkkinoilla. Laji on kuitenkin hyvin helppohoitoinen ja kaunis synnyttävä hammaskarppi.

Tuntomerkit

Väritys: Yleisväri on harmaa sinisellä kiillolla. Kummallakin sukupuolella on 5-8 tummaa raitaa ruumiin takaosassa. Uroksella on vaaleankeltainen selkäevä, jossa kaksi tummaa juovaa: yksi ylälaidassa, toinen alaosassa. Naaraalla on vain yksi tumma palkki selkäevän tyvessä. Uroksen pyrstöevä on oranssi, jossa on tumma raita.

Koko:  Uros 5 cm, naaras 6 cm. Naaras useimmiten isompi ja pulleampi.

Uros:  Peräevä on piikkimäinen kouru, eväsiitin, jonka avulla uros hedelmöittää naaraan.

Naaras: Naaralla tumma täplä mahassa. Peräevä leveä ja näkyy selkeästi.

Poikasten sukupuolen voi erottaa jo niiden ollessa pieniä ja värittömiä. Naaraspoikasten vatsassa on musta täplä, ns. raskauslaikku.

Muistuttavia lajeja: Muut Limia-lajit.

Taksonomia

Lahko hammaskarppikalat (Cyprinodontiformes), hammaskarpit (Poeciliidae), alaheimo synnyttävät hammaskarpit (Poeciliinae). Laji on sijoitettu aikaisemmin Limia-sukuun, sitten Poecilia-sukuun ja taas takaisin Limia-sukuun. Siksi laji voi esiintyä myös nimellä Poecilia melanogaster.

Risteytyy: Limia-lajit risteytyvät helposti paitsi keskenään myös Poecilia-lajien kanssa. Suositeltavaa pitää Limia-lajeja erikseen sekä suvun Poecilia-hammaskarpit erikseen näiden kanssa (miljoonakala, hohtomiljoonakala, mollit).

Levinneisyys

Keski-Amerikka, Jamaika, Haiti.

Elinympäristö

Pienet purot.

Akvaarion koko

Minimissään 50 litraa, mutta harrastajan kokemusten mukaan kala on vilkas ja kova uimari. Siksi olisi hyvä, jos akvaario olisi suurempi.Vähintään sama kokoa kuin miljoonakaloille, mieluusti suurempi (itse pitäisi miljoonakalojen alakokona taas 86 litran akvaariota, eli ainakin tämän kokoinen minimiksi).

1 uros ja 3-4 naarasta ja n. 86 litraa.

Akvaarion sisustus

Mustavatsamollin akvaarioon on hyvä kasvattaa kasvipöheikkö, sillä kalat tykkäävät syödä kasvien lehtien pientä levää sekä aikuiset ja erityisesti poikaset saavat hyvän suojapaikan. Hyviä kasveja ovat esimerkiksi vedensuosikki, intian- ja liuskavesitähdikki. Myös pintakasvit ovat hyvä suoja poikasille: esim. amerikankilpukka, jonka tiheä juuristo on oiva suoja kalanpoikasille. Myös vapaata uimatilaa hyvä olla, sillä kala on kova uimari.

Vesi

Mustavatsamolli arvostaa emäksistä vettä (ph 7.5-8.5.). Ph 8.5 on usealle muulle lajille yläkanttiin, joten reilu 7 menee useammallekin lajille. Eli huomioitava kalaseuralaisten vaatimukset myös. Lämpötila n. 22-28 ° C. Kovuus : 20-30 dH (eli kovan veden kala ja pitää vesi kovettaa, huomioitava myös seuralaiset tämän mukaan).

Ravinto

Ruokinta 2-3 krt./päivässä pieniä aterioita. Kalat on hyvä ruokkia hyvin, jos poikasia on altaassa. Tosin laji ei syö poikasia niin helposti kuin usea muu hammaskarppilaji.

Hyvin kaikkiruokaisia, mutta hyvä taata sekä kasviravinnon saanti (esim. levä) että eläinperäinen ravinto. Näin kala saa monipuolista ravintoa. Tykkää syödä myös levää akvaariosta. Hiutaleet (myös väriä korostavat), pienikokoinen raeruoka, pohjaruokatabletikin. Myös pakastesurviaiset ja banaanikärpäset suurta herkkua, jotka tehostavat proteiinin saantia ja lisääntymistä.

Ruokkia voi esimerkiksi Tetran yleishiutaleilla (TetraMin), värejä voimistavilla Tetra Rubin, Aquatic Nature Tropical Excel Color, Tetran PlecoMin (sis. spiruliinaa, samalla ”partis” syö sitä), spiruliinahiutaleet (JBL). Pakastesurviaisen toukat, banaanikärpäset.

Lisääntyminen

Mustavatsamollit lisääntyvät hyvin tehokkaasti kuten monet synnyttävät hammaskarppilajit, mikäli hoito on kohdillaan. Urokset jahtaavat naaraita jatkuvasti parittelun toivossa ja siittiöiden saamiseksi säilöön naaraalle tulevaisuuttakin varten. Siksi kannattaa hankkia naaraita enemmän kuin uroksia, sillä naaraat todella stressaantuvat urosten jatkuvasta jahtauksesta. Hyvä suhde esim. 3-4 naarasta/1 uros.

Uros jahtaa naarasta ja työntää eväsiitintä pitkin siittiöt paketteina naaraan sukuaukosta sisään. Naaras voi myös säilöä kuukausia siittiösatsia ja samalle urokselle voi syntyä useampia poikassatseja. Poikaset kehittyvät naaraan sisällä ja syntyvät suoraan uimakelpoisina poikasina ulos naaraan ruumiinontelosta.

Raskausaika on n. 4-6 viikkoa. Yksi poikassatsi on noin 20-50 poikasta. Poikasen aikuisvärityksen kehittyminen vaatii useita kuukausia.

Synnytys rasittaa naarasta ja naaraat lienevät herkempiä sairastumaan/kuolemaan kuin urokset.

Poikaset syövät heti samaa ruokaa kuin emot, mutta esimerkiksi hiutaleet on hyvä murskata pieniksi tai antaa hyvin hienojakoistakin ruokaa.

Jotkut erottelevat poikaset heti omaan poikasaltaaseen tai poikashäkkiin tai kudettavat kutuakvaariossa etteivät emot syö poikasiaan. Mutta, jos kalat ruokitaan  hyvin sekä akvaariossa on  hyvin runsas kasvillisuus poikasten suojana, poikaset ja emot voi pitää samassa akvaariossakin. Riippuu kuitenkin mm. suojakasvien määrästä, akvaarion kalatiheydestä. Tämä laji ei ole kuitenkaan kovin kannibalistinen.

Kuitenkin huomioitava se, että jos lähtökanta on pieni, sukusiittoisuus on suuri uhka. Siksi on hyvä kohtu pieninkin väliajoin saada ns. uutta verta altaaseen. Jos kanta on suuri, on melko mahdoton tarkasti tietää mikä on kenenkin poikanen ja sukulainen – vaikka erottamalla urokset ja naaraat omiksi altaiksi ja kutuallas omaksi voitaisiin tätä hieman välttääkin. Mutta nopeasti poikasia on hurja määrä ja vaikea tehdä täyttä sukuselvistystä. Siksi hyvä täydentää kantaa eri sukuhaaroista.

Seuralaiset

Hanki aina parvi, sillä mustavatsamolli viihtyy parvessa. Naaraita enemmän kuin uroksia, etteivät stressaannu. Samoihin vesiarvoihin soveltuvat pienikokoiset kalat soveltuvat hyvin seuraksi, sillä mustavatsamolli ei ahdistele muita kalalajeja. Isommatkin kalat, joiden ruokalistalle mustavatsamolli ei joudu, soveltuu seuraksi.

Mustavatsamolli pääsee keski- ja pintaveden ainoana lajina hyvin oikeuksiin, jopa omana lajiakvaariona tai hammaskarppien kanssa, joiden kanssa ei risteydy. Kuitenkin muiden Limia-suvun lajien kanssa se risteytyy. Myös Poecilia-suvun (miljoonakala, hohtomiljoonakala, mollit)  lajien kanssa se voi risteytyä.

Käyttäytyminen

Kiltti yleensä muita kaloja kohtaan.

Muuta

Elinikä 3-5 vuotta.

Lisää kuvia ja tietoa

http://diszhal.info/english/livebearers/en_Limia_melanogaster.php (tietoa englanniksi, myös kuvia)

http://www.flipperpetshop.com/tatli-su-canlilari/canli-doguranlar/16-limia-melanogaster.html (hyvä kuva naaraasta ja uroksesta, klikkaamalla kuva suurenee)

Videoita

http://www.youtube.com/watch?v=GhlTowj0KOM (tässä mustavatsamollin kauneus pääsee oikeuksiinsa, kuvasarja)