Orkideaviuhkapyrstö (Nothobranchius eggersi)

Nothobranchius eggersi, naaras. Kuvan lähde http://eggersi.blogspot.fi/
Nothobranchius eggersi, naaras. Kuvan lähde http://eggersi.blogspot.fi/

Orkideaviuhkapyrstö on pienikokoinen, värikäs vanhanmaailmankilli (heimo Aplocheilidae). Poikasvaihetta lukuun ottamatta se ei ole erityisen herkkä laji ja sitä on helppo kasvattaa ja viljellä.

Tuntomerkit

Väritys: Luonnossa kaksi värimuotoa: sininen ja punainen. Orkideaviuhkapyrstön värimuodot risteytyvät, mutta killiharrastajat ovat saaneet pidettyä alkuperäiset kannat puhtaina, joten kumpaakin luonnollista värimuotoa on saatavilla. Uros värikkäämpi kuin naaras.

Koko: Koko noin 5 cm. Uros naarasta kookkaampi.

Muistuttavia lajeja: Muut Nothobranchius-suvun lajit.

Taksonomia

Lahko hammaskarppikalat (Cyprinodontiformes), vanhanmaailmankillit (Aplocheilidae).

Risteytyy: Puhtaita lajeja arvostetaan harrastajien ja ammattilaisten keskuudessa, joten lajipuhtauden ylläpito tärkeää. Kannattaa välttää risteytymiä muiden samansukuisten killien kanssa.

Levinneisyys:

Orkideaviuhkapyrstö on kotoisin Tansaniasta Rufiji-joen vesistöalueelta.

Elinympäristö

Killien luonnollinen elinympäristö on lammet, tulvaniityt ja suota, jotka saattavat ajoittain kuivua kokonaan.

Akvaarion koko

Varjon Akvaariokalat mukaan 33 litraa minimiakvaarion koko.

Akvaarion sisustus

Viihtyy parhaiten hämärässä, turvepohjaisessa, runsaskasvisessa akvaariossa. Hyvin pieni veden virtaus. Aikuisten kalojen allas on myös muistettava peittää hyvin, koska orkideaviuhkapyrstöllä on luontaista taipumusta hyppäämiseen. Tällä tavalla se pystyy luonnossa leviämään lammikosta toiseen.

Turvepohja ei ole välttämätön, eikä kala ole herkkä vesiarvojen suhteen. Kutuakvaariossa turvetta pannaan erilliseen astiaan, jonne pariskunta laskee munat.

Kutuakvaariossa monet kasvattajat pitävät pohjan paljaana, jossa on turveastia pohjalla, joka helpottaa kutua sekä sen keräämistä talteen. (kts. video, alhaalla linkki)

Vesi

Orkideaviuhkapyrstö pitää happamasta ja pehmeästä vedestä. GH matala (kovuus alle 6, dh). Ph:n olisi syytä olla 6-7 välillä. Lämpötila 22-25° C (Varjon mukaan).

Ravinto

Elävät ja pakastetut ravintoeläimet kuten vesikirput ja surviaisen toukat. Akvaariossa viljellyt yksilöt oppivat syömään yleensä kuivaruokaa.

Ruoaksi voi antaa esimerkiksi pienille poikasille likoeläimet. Sittemmin vastakuoriutuneille artemia ja jauhettu Sera Viformo sekä mikromadot. Raastettu surviainen maistuu myös keskenkasvuisille.  Myös Tetran Discus maistuu killeille.

Lisääntyminen

11 päivää vanha poikanen.
Orkideaviuhkapyrstön poikasia (11 vrk. ikäisiä). Kuvan lähde http://eggersi.blogspot.fi/.

 

Killien kotilammikot saattavat ajoittain kuivua kokonaan. Niille onkin kehittynyt oivallinen selviytymiskein:  Ne kutevat jo hyvin nuorina vesistön pohjalle ja munat kuoriutuvat vasta kuivan kauden jälkeen. Ennen tätä munat eivät kuoriudu, vaikka sadetta tulisikin. Varokeinona luonto on kehittänyt vielä ajoituksen, jossa vain noin 90% mätimunista kuoriutuu ensimmäisessä sateessa. Loput kuoriutuvat vasta toisen kerran kastuessaan.

Nothobranchius eggersi, uros ja naaras kutee. Kuvan lähde http://eggersi.blogspot

Akvaariossa juuri pohjaturpeeseen lasketut mätimunat ”kuivataan” puristelemalla turve niin kuivaksi, ettei vettä enää tipu tai siivilöidään, jotta suurin osa vedestä poistuu. Tämän jälkeen munat laitetaan turpeen seassa muovipussiin ja sitten pimeään noin 42-70 vuorokaudeksi, lämpötilan ollessa 24-29°C. Kuoriutumisvalmiit munat erottaa silmäparista mätimunan sisällä. Valitettavasti munat ovat niin pieniä, että tämä keino ei ole aivan helppo toteuttaa. Tämän jälkeen turve pannaan pehmeään veteen ja poikaset kuoriutuvat. Aluksi ruokitaan artemian toukilla.

Katso kasvatusohjeet (harrastajan ohjeet)

Seuralaiset

Haaremi: uros ja naaraita. Kaksi urosta taistelevat keskenään ja jopa eri killilajin urokset voivat taistella keskenään. Joten vain yksi killiuros/akvaario.  Muuten lajia voidaan pitää pienissä akvaarioissa, eikä se muodosta uhkaa muille kaloille.

Käyttäytyminen

Rauhallinen piileskelevä kala, joka yleensä jättää muut kalalajit rauhaan. Urokset tappelevat keskenään helposti, joten 1 uroskilli/akvaario. Myös muiden killilajien urosten kanssa voi tapella, joten hyvä pitää killilajit erillään.

Täältä voit hankkia

Killiharrastus on helppo aloittaa pienelläkin budjetilla. Voit tilata hedelmöitettyjä munia tai aikuisia kaloja suoraan liikkeestä/harrastajilta.

Jos aiot kasvattaa killit suoraan hedelmöitetyistä munista, niitä voi saada monestakin paikasta. Esimerkiksi Killipark toimittaa Bangkokista useiden eri lajien munia kaikkialle maailmaan. Mukaan voi tilata keijukatkan (Anostraca eli fairy shrimp) munia, koska ne pienen kokonsa ja helpon kuoriutumisensa vuoksi ovat oivallista ravintoa pienille killeille. Valitettavasti talven pakkaset rajoittavat mätimunakauppaa meillä, koska jäätyminen tappaa kaiken elämän lähetyksestä.

Yleensä näitä lyhytikäisiä kausikillejä ei myydä kuin munina. Mutta eggersiä on Suomessakin ollut liikkeissä, joskin harvinaisena:

Uusi akvaario: http://www.tuchosoft.net/akv/kalat/tuote.php?id=34

Akvaariolinnan eurokalalistalla on neljä Nothobranchius-lajia, tosin ei eggersiä. Kutevat hammaskarpit-kohdassa. http://www.akvaariolinna.fi/index.php?p=eurokalalista

Puutorin kalavarastolistalla on mainittu sukulaislaji kirjoviuhkapyrstö hintaluokassa 6 €:
Nothobranchius guentheri red listalla

Elinikä

Kala on hyvin lyhytikäinen ja saattaa saavuttaa maksimissaan noin 18 kuukauden iän. Akvaariossa elinikä yleensä 6-16 kk.

Lähteet:

http://eggersi.blogspot.fi/

Akvaariokalat, Markku Varjo

http://www.seriouslyfish.com/species/nothobranchius-eggersi/

http://www.aquascapingworld.com/threads/lets-see-your-killies.383/

Lisää kuvia ja tietoa

http://www.seriouslyfish.com/species/nothobranchius-eggersi/ (englanninkielinen tietopaketti)

http://www.aqua-web.fi/forum/viewtopic.php?t=206429 (Killipark- ja kasvatuskeskustelua)

http://nothos.org/ (runsaasti hyviä kuvia Nothobranchiuksista ja niiden kotiseudusta ja luontaisesta biotoopeista, esim. eggersi TAN 95-07:n kotipaikka, josta tämä väri on kotoisin jne.)

Videoita

http://www.youtube.com/watch?v=P3ntgtX4XQ4 (lisääntyminen akvaariossa)