Platy (Xiphophorus maculatus)

Platy (Xiphophorus maculatus)
Platy (Xiphophorus maculatus), naaras, oranssi ”coral”

Platy on miljoonakalan ohjella yksi suosituimmista akvaariokaloista: se on helppohoitoinen, lisääntyy nopeasti ja synnyttää eläviä poikasia. Platystä on myös runsaasti eri värimuotoja. Platy risteytyy helposti miekkapyrstön kanssa ja saa lisääntymiskykyisiä poikasia, joten samaan altaaseen ei ole suositeltavaa laittaa molempia lajeja.

Platy on hyvin kestävä ja sopeutuva kala, mutta nykyiset jalostusmuodot ovat usein hyvin herkkiä ja vaativia kaloja (vrt. miljoonakala). Markkinoilla on hyvin runsas valikoima erilaisia platyja  ja usein on vaikea tietää, millaiset vesiarvot ja hoidon ne vaativat.

Jos hankit platyja, on tärkeää kysyä vesiarvot, joista ne ovat peräisin. Jos myyjä ei tiedä, ei kannata hankkia näitä. Erityisen tärkeää on tietää veden GH (kokonaiskovuus) sekä ph.

Jos laittaa platyn veteen, johon se ei ole sopeutunut, kala sairastuu helposti. Älä myöskään sekoita kovan ja pehmeän veden kantoja toisiinsa – toinen kanta kärsii luonnollisesti.

Kovan veden kantoja on tarjolla runsaasti kalakaupoissa ja jos et koveta vettä, niin ei kannata hankkia. Myöskin kovan veden kala pitää olla kalaseurassa, jossa muutkin kalat ovat kovan veden kaloja.

Osa kalakauppojen kannasta kasvatetaan murtovedessä Kaukoidässä. Kun tällaisen kalan hankit, sitä ei missään nimessä saa laittaa pehmeään tai happamaan veteen. Jos laitat tälläisen kalan vääriin olosuhteisiin, ne sairastuvat ja kuihtuvat helposti.

Itse suosin suhteellisen pehmeän veden kantoja (keskikova vesi). Tällä hetkellä platyni ovat GH 4, ph 7.5. Menestyvät suhteellisen hyvin, lisääntyvät hyvin ja elinikä on suhteellisen pitkä.

Tuntomerkit

Platy (Xiphophorus maculatus), uros, "punainen wagtail"
Platy (Xiphophorus maculatus), uros, ”punainen wagtail”

Väritys: Runsaasti erilaisia värimuotoja.Yleimpiä lienee ”punainen wagtail”, joka on punaoranssi ja mustat evät ja kokonaan oranssi ”coral”. Yleisiä ovat myös mustakylkinen ”tuxedo” ja ”mickey mouse”, jolla on Mikki Hiiren pään muotoinen kuvio pyrstön tyvessä. Platyjen ruumiin väritys vaihtelee valkoisesta keltaisen kautta punaiseen ja niiden evien väritys läpinäkyvästä keltaiseen, punaiseen ja mustaan. Markkinoilla on myös sini-/tummatäpläisiä (kuten pippurimuunnos) muotoja.

Koko: 4-6 cm, uros pienempi kuin naaras. Riippuen kannasta, koko vaihtelee jonkun verran. Myöskin kalakaupasta suoraan ostettu platy voi olla suurempi. Sukupolvien myötä kanta voi pienentyä. Myöskin elinolosuhteet vaikuttavat kokoon luonnollisesti.

Uros: Uros pienempi ja hoikempi kuin naaras. Myös peräevä on piikkimäinen kouru, eväsiitin, jonka avulla uros hedelmöittää naaraan.

Naaras: Suurempikokoinen ja pulleampi kuin uros. Vanhemmat naaraat voivat kasvaa melkoiseksi ”mammoiksi”. Peräevä on leveä.

Muistuttavia lajeja: Platyn voisi sekoittaa kirjoplatyyn. Risteytyy myös kirjoplatyn ja miekkapyrstön kanssa. Tätä on myös käytetty jalostuksessa hyväksi ja erilaisia muunnoksia löytyy kirjoplatysta ja platysta runsaasti. Kirjoplatyja myydään usein myös platyn nimellä. Kirjoplaty voi olla myydessä myös platyn ja kirjoplatyn risteymä. Kuitenkin kummallekin lajille on hoito lähes sama.

Taksonomia

Lahko hammaskarppikalat (Cyprinodontiformes), hammaskarpit (Poeciliidae), alaheimo synnyttävät hammaskarpit (Poeciliinae).

Risteytyy: Risteytyy miekkapyrstön ja kirjoplatyn kanssa helposti. Pitäisin miekkapyrstöjen kanssa eri akvaariossa suuren risteymävaaran vuoksi.

Levinneisyys

Platy on kotoisin Keski-Amerikasta ja Pohjois-Amerikan eteläosista.

Elinympäristö

Hitaasti virtaavat, jopa suotyyppiset seisovat vedet.

Akvaarion koko

Platy ei suurta akvaariota tarvitse. Itse pitäisin platya vasta vähintään n. 80 litran akvaariossa ja mielestäni tarvitsee hivenen suuremman akvaarion kuin miljoonakala. Varjo suosittelee akvaarion minimikooksi 63 litraa. Platy on rotevampi kuin miljoonakala ja vilkas uimari, siksi se tarvitsee runsaasti uimatilaa kokoonsa nähden. Toisaalta akvaarion muotokin ratkaisee.

Akvaarion sisustus

Platyn akvaarioon on hyvä kasvattaa kasvipöheikkö, sillä kalat tykkäävät syödä kasvien lehtien pientä levää sekä aikuiset ja erityisesesti poikaset saavat hyvän suojapaikan. Hyviä kasveja ovat esimerkiksi vedensuosikki, intian- ja liuskavesitähdikki. Myös pintakasvit ovat hyvä suoja poikasille: esim. amerikankilpukka, jonka pitkä ja tiheä juuristo on oiva suoja kalanpoikasille.

Vesi

Platy (Xiphophorus maculatus), tummat täplät "pippuri"
Platy (Xiphophorus maculatus), tummat täplät ”pippuri”

Platyjen veden kovuudesta ollaan erittäin monta mieltä, mutta kalat parhaiten sopeutuvat sellaiseen veteen, missä ne on kasvatettu tietyin reunaehdoin. Sopetuminen ei käy silmänräpäyksessä, joten tärkeää tarkistaa missä vedessä kalat on viljelty ja syntyneet. Osin muihinkin vesiarvoihin (ph, lämpötila) vaikuttaa kalan tausta, joten hankkiessa kaloja, tärkeää kysyä vesiarvot.Lämpötilahaarukka on noin 22-25°C, mutta tarkista kun hankit kalan. Itselläni platyt ovat 26-27  asteessa. Kesällä lämmöt nousevat jopa 28 asteeseen, mutta akuutin lämmön nousun kalat kestävät melko hyvin, jos hapetus on riittävä. Lajille liian korkea lämpötila vilkastuttaa kalan elintoimintoja ja lyhentää elinikääkin. Ph on hyvä olla neutraalia tai hieman emästä (7-7.2), mutta osa kannoista on sopeutunut jopa lievään happamuuteen (esim. 6.8). Joidenkin lähteiden mukaan ph-haarukka voi olla 6.5-8:n, mutta itse pidän jo ph-arvoa 6.5 melkoisen matalana platylle. Itse pidän ph:n n. 7.5 tienoilla. Jos ph/kh pyrkii laskemaan liian alas, lisään varovasti Pirkka-ruokasoodaa (1 tl/100 l). Kannattaa varovaisesti lisätä ja mitata ph. Jos kh lähellä 0:aa, ph sahaa, jopa romahtaa. Silloin myös pieni ruokasoodan liisääminen nostaa tehokkaasti ph:ta. KH hyvä olla vähintään 3, jolloin se puskuroi ph:n vaihteluja.

Veden kovuuden suhteen on hyvin ristiriitaista tietoa ja helposti on ymmällä mitä noudattaa. Itse jakaisin platyt eri taustan mukaan kovan ja pehmeän veden kantaan, jopa murtoveden. Hyvin monen lähteen suositus kuitenkin alkaa GH 9-10 minimistä jatkuen 20-30 asti lähteestä riippuen. Varjon Akvaariokalat mukaan suositus on 5-20.

Olen lisännyt kokonaiskovuutta Seachemin Equilibriumin avulla arvoon GH 4-5. Vesi on nyt keskikovaa. Ihan pehmeään veteen en itse laittaisi platyja, joskin menestyksellä moni niitä suhteellisen pehmeässäkin vedessä viljelee.

Tässä esimerkki, jossa pehmeässä vedessäkin platyjen kasvatus onnistui. Tosin pitkäaikainen seuranta puuttui, josko elinikä esimerksi lyhenisi.

Ravinto

Ruokinta 2-3 krt./päivässä pieniä aterioita. Kalat on hyvä ruokkia hyvin, jos poikasia on altaassa. Tämä vähentää poikasten napostelua aikuisten välipalaksi. Hyvä suodatus ja vedenvaihdot ovat tarpeen.

Hyvin kaikkiruokaisia, mutta hyvä taata sekä kasviravinnon saanti että eläinperäinen ravinto. Näin kala saa monipuolista ravintoa. Tykkää syödä myös levää akvaariosta. Hiutaleet (myös väriä korostavat), pienikokoinen raeruoka, pohjaruokatabletikin. Myös pakastesurviaiset ja banaanikärpäset suurta herkkua, jotka tehostavat proteiinin saantia ja lisääntymistä.

Itse ruokin Tetran yleishiutaleilla (TetraMin), värejä voimistavilla Tetra Rubin, Aquatic Nature Tropical Excel Color, spiruliinahiutaleet (JBL), miljoonakaloilla suunnattu hieno rae, New life Spectrumin Grow/small fish formula. Pakastesurviaisen toukat, banaanikärpäset. Pohjallekin menee pohjatabletteja syömään parven kera.

Lisääntyminen

Platyn poikasia
Platyn poikasia amerikankilpukan suojissa.

Platyt lisääntyvät muiden synnyttävien hammaskarppien tavoin hyvin tehokkaasti, mikäli hoito on kohdillaan. Urokset jahtaavat naaraita jatkuvasti parittelun toivossa ja siittiöiden saamiseksi säilöön naaraalle tulevaisuuttakin varten. Siksi kannattaa hankkia naaraita enemmän kuin uroksia, sillä naaraat todella stressaantuvat urosten jatkuvasta jahtauksesta. Hyvä suhde esim. 2-3 naarasta/1 uros.

Uros jahtaa naarasta ja työntää eväsiitintä pitkin siittiöt paketteina naaraan sukuaukosta sisään. Naaras voi myös säilöä kuukausia siittiösatsia ja samalle urokselle voi sytyä useampia poikassatseja. Poikaset kehittyvät naaraan sisällä ja syntyvät suoraan uimakelpoisina poikasina ulos naaraan ruumiinontelosta.

Raskausaika on n. 25 vrk. Yksi poikassatsi on noin 20-80 poikasta, mutta iäkkäämpi ja kookkaampi ”mamma” voi synnyttää suuremman katraan. Myös kalan kunto ja terveys vaikuttavat poikasten määrään. Poikanen kasvaa sukukypsäksi noin 4 kuukaudessa.

Synnytys rasittaa naarasta ja naaraat lienevät herkempiä sairastumaan/kuolemaan kuin urokset.

Poikaset syövät heti samaa ruokaa kuin emot, mutta esim. hiutaleet on hyvä murskata pieniksi tai antaa hyvin hienojakoistakin ruokaa.

Jotkut erottelevat poikaset heti omaan poikasaltaaseen tai poikashäkkiin, etteivät emot syö poikasiaan. Itse ruokin kalat hyvin, sekä pidän hyvin runsaan kasvillisuuden akvaariossa poikasten suojana. Mielestäni emot verottavat todella vähän kalanpoikasia, joten poikasten siirtäminen omaan altaaseen ei välttämätöntä. Riippuu kuitenkin mm. suojakasvien määrästä, akvaarion kalatiheydestä.

Kuitenkin huomioitava se, että jos lähtökanta on pieni, sukusiittoisuus on suuri uhka – myös muutenkin. Siksi on hyvä kohtu pieninkin väliajoin saada ns. uutta verta altaaseen. Jos kanta on suuri, on melko mahdoton tarkasti tietää mikä on kenenkin poikanen ja sukulainen – vaikka erottamalla urokset ja naaraat omiksi altaiksi ja kutuallas omaksi voitaisiin tätä hieman välttääkin. Mutta nopeasti poikasia on hurja määrä ja vaikea tehdä täyttä sukuselvistystä. Siksi hyvä täydentää kantaa eri suvusta.

Seuralaiset

Platy on parvikala eikä viihdy yksin. Naaraita enemmän kuin uroksia, etteivät stressaannu. Samaan vesiarvoihin soveltuvat lajit sopivat platyjen kanssa (ph/GH erityisesti).

Muut juuri samoihin vesiarvoihin soveltuvat hammaskarpit hyviä seuralaisia kuten mollit. Miekkäpyrstöt risteytyvät platyjen kanssa, joten näitä en laittaisi samaan akvaarioon.  Myös esim. partamonni sopii näiden seuraan.

Käyttäytyminen

Kiltti yleensä muita kaloja kohtaan. Hyvin nälkäisenä saattat hieman näykkiä muita kalojakin. Omenakotiloita saattavat myös nälkäisenä hieman näykkiä, mutta menoa ei ole ”ompuillani” haitannut, vaan platy omput ovat lisääntyneet räjähdysmaisesti. Sukaravutkin lisääntyvät hyvin platyakvaariossa, eikä ole ollut ongelmia.

Utelias, vilkas, aina ruokaa kerjäämässä oleva kala.

Lisää kuvia

Kuvagalleria

Videoita

Video platyistäni

Platyjani vilahtaa tässäkin, sinitäpläisiä ja hieman erikoisempia myös