Molli (Poecilia sphenops)

Mustamolli on pitkälle jalostettu synnyttävä hammaskarppi, joka eroaa luonnonmuodostaan hyvin paljon. Tunnetuin värimuunnos on yksivärinen sametinmusta ”mustamolli”. Myös erilaisia risteymiä (mm. purjemollin kanssa) on tarjolla runsaasti.

Tuntomerkit

Mustamolli (Poecilia sphenops), naaras
Mustamolli (Poecilia sphenops), naaras

Väritys: Perusväri musta. Mutta myös metallinhohtoa voi löytyä taustalta. Lyyrapyrstöisiä muotoja saatavilla yleisesti. Myös monivärisiä, kullan värinen sekä pallomainen muoto. Pallomainen muodon selkäranka on epämuodostunut ja muoto on tavallista lyhytikäisempi.

Koko: 6-8 cm, uros hoikempi ja pienempi kuin naaras.

Uros: Uros hennompi ja hoikempi kuin naaras.  Myös peräevä on piikkimäinen kouru,

Molli (Poecilia sphenops), uros, lyyrapyrstö
Molli (Poecilia sphenops), uros, lyyrapyrstö

eväsiitin, jonka avulla uros hedelmöittää naaraan.

Naaras: Suurempikokoinen ja pulleampi kuin uros. Peräevä on leveä.

Muistuttavia lajeja: Leveäevämolli (Poecilia latipinna) muistuttaa mollia, mutta hieman suurikokoisempi. Tosin suuri molli voi olla lähes leveämollin kokoinen. Leveäevämollilla on leveä selkäevä nimensä mukaisesti. Leveäevämolli risteteytyy mollin kanssa tuottaen lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä, joiden elinvoimaisuus lienee hieman heikentynyt.

Taksonomia

Lahko hammaskarppikalat (Cyprinodontiformes), hammaskarpit (Poeciliidae), alaheimo synnyttävät hammaskarpit (Poeciliinae).

Risteytyy: Leveäevämollin kanssa kohtuullisen helposti. Saattaa myös harvinaisissa tapauksissa risteytyä miljoonakalan kanssa (kuuluu samaan sukuun). Miljoonakalan kanssa risteytyminen harvinaista ja jälkeläiset usein steriilejä.

Levinneisyys

Makeassa vedessä sekä murtovedessäkin rannikolla Keski- ja Etelä-Amerikassa.

Elinympäristö

Hyvin monenlaiset elinympäristöt makeasta murtoveteen.

Akvaarion koko

Akvaarion koko vähintään 100 litraa. Itselläni on todella suurikokoinen kanta ja laittaisin ne vasta n. 200 litran akvaarioon minimissään.

Akvaarion sisustus

Mollin akvaarioon on hyvä kasvattaa kasvipöheikkö, sillä kalat tykkäävät syödä kasvien lehtien pientä levää sekä erityisesesti poikaset saavat hyvän suojapaikan. Hyviä kasveja ovat esimerkiksi vedensuosikki, intian- ja liuskavesitähdikki. Myös pintakasvit ovat hyvä suoja poikasille: esim. amerikankilpukka.

Vesi

Mustamolli tarvitsee viihtyäkseen melko lämmintä vettä, n. 25-28 C. Veden pH-arvon tulisi olla 7-8.5 eli mieluusti emäksistä. Kokonaiskovuus (dH) tulisi olla 6-20.

Esimerkiksi Helsingin veden alueella dH 6 vaatisi hieman kovettamista esim. kipsillä. Itse hankin mustat mollit ”pehmeän veden kantana”. Olen nyttemmin lisännyt Seachemin Equilibriumia mineraalilisäksi ja nostaakseni kokonaiskovuutta. Olen lisännyt kokonaiskovuutta Seachemin Equilibriumin avulla arvoon GH 4-5. Vesi on nyt keskikovaa. Mollit lisääntyivät kyllä pehmeässäkin vedessä ja kasvoivat kookkaaksi. Kuolleita yksilöitä en nähnyt. Erityisen selkeästi mollit alkoivat lisääntyä tehokkaammin, kun lisäsin mineraalilisää. Poikaset kasvoivat myös nopeammin. Mielestäni kanta on ollut todella terve ja pitkäikäinen.

En itse enää ihan pehmeässä vedessä pitäisi molleja, sillä ne sairastuvat helposti. Mollit ovat kuuluisia valkopilkkutaudista ja homeestakin, jota tulee helposti iholle, jos vesiarvot eivät ole oikeat tai vesi on muuten epäpuhdasta. Oma kantani on säästynyt onneksi pilkkutaudilta ja muiltakin sairauksilta (kop kop).

Molli (Podiceps sphenops), uros, metallihohtoinen
Molli (Podiceps sphenops), uros, metallihohtoinen

Selvittäisin myös kannan alkuperän myös siitä syystä, että hammaskarppeja yleisesti viljellään ja tuodaankin Aasista, jossa ne voivat jopa kasvaa murtovedessä. Tällaiset kannat ovat herkkiä meidän vedessä, ja vaativat jopa suolan lisäystä. Itse pysyisin näistä kannoista erossa. Myös hyvin kovan veden kannat sairastuvat helposti, jos pidät pehmeässä vedessä, joten tämä on syytä huomioida hankkiessasi kaloja.

Kotimaiset kannat ovat kestävämpiä ja veden laatu kannattaa tarkistaa näitäkin ostaessa. Mahdollista löytää harrastajalta ja liikkeestäkin ei-murtoveden veden kantoja, kun tarkastaa alkuperän hyvin.

Ravinto

Ruokinta 2-3 krt./päivässä pieniä aterioita. Kalat on hyvä ruokkia hyvin, jos poikasia on altaassa. Tämä vähentää poikasten napostelua aikuisten välipalaksi. Kuitenkin huomioitava, että mitä enemmän ruokkii, sen nopeammin vesi likaantuu. Hyvä suodatus ja vedenvaihdot ovat tarpeen.

Hyvin kaikkiruokaisia, mutta hyvä taata sekä kasviravinnon/levän saanti että eläinperäinen ravinto. Näin kala saa monipuolista ravintoa. Tykkää syödä myös levää akvaariosta. Hiutaleet (myös väriä korostavat), pienikokoinen raeruoka, pohjaruokatabletikin. Myös pakastesurviaiset ja banaanikärpäset suurta herkkua, jotka tehostavat proteiinin saantia ja lisääntymistä. Kuitenkin taattava kasviravinnon saanti.

Itse ruokin Tetran yleishiutaleilla (TetraMin), värejä voimistavilla Tetra Rubin, Aquatic Nature Tropical Excel Color, Tetran PlecoMin (sis. spiruliinaa, samalla ”partis” syö sitä), spiruliinahiutaleet (JBL) tai Tropicalin spiruliina forte mini -raksut. Pakastesurviaisen toukat, banaanikärpäset.

Lisääntyminen

Mollit lisääntyvät hyvin tehokkaasti, mikäli viihtyvät. Urokset jahtaavat naaraita jatkuvasti parittelun toivossa ja siittiöiden saamiseksi säilöön naaraalle tulevaisuuttakin varten. Siksi kannattaa hankkia naaraita enemmän kuin uroksia, sillä naaraat todella stressaantuvat urosten jatkuvasta jahtauksesta. Hyvä suhde esim. 2-3 naarasta/1 uros.

Uros jahtaa naarasta ja työntää eväsiitintä pitkin siittiöt paketteina naaraan sukuaukosta sisään. Naaras voi myös säilöä kuukausia siittiösatsia ja samalle urokselle voi syntyä useampia poikassatseja. Poikaset kehittyvät naaraan sisällä ja syntyvät suoraan uimakelpoisina poikasina ulos naaraan ruumiinontelosta.

Raskausaika on n. 30 vrk. Yksi poikassatsi on noin 20-150 poikasta, mutta hyväkuntoisempi, iäkkäämpi (tiettyyn rajaan saakka) ja kookkaampi ”mamma” voi synnyttää suuremman katraan. Poikanen kasvaa sukukypsäksi noin 4-7 kuukaudessa. Kehittyvät siis hitaammin sukukypsiksi kuin miljoonakala.

Poikaset syövät heti samaa ruokaa kuin emot, mutta esim. hiutaleet on hyvä murskata pieniksi tai antaa hyvin hienojakoistakin ruokaa.

Jotkut erottelevat poikaset heti omaan poikasaltaaseen tai poikashäkkiin, etteivät emot syö poikasiaan. Itse ruokin kalat hyvin, sekä pidän hyvin runsaan kasvillisuuden akvaariossa poikasten suojana. Riippuu kuitenkin mm. suojakasvien määrästä, akvaarion kalatiheydestä, kuinka paljon emot verottavat poikasia syömällä niitä.

Kuitenkin huomioitava se, että jos lähtökanta on pieni, sukusiittoisuus on suuri uhka – myös muutenkin. Siksi on hyvä kohtuu pieninkin väliajoin saada ns. uutta verta altaaseen. Jos kanta on suuri, on melko mahdoton tarkasti tietää mikä on kenenkin poikanen ja sukulainen – vaikka erottamalla urokset ja naaraat omiksi altaiksi ja kutuallas omaksi voitaisiin tätä hieman välttääkin. Mutta nopeasti poikasia on hurja määrä ja vaikea tehdä täyttä sukuselvistystä. Siksi hyvä täydentää kantaa eri sukuhaarasta.

Seuralaiset

Molli on parvikala eikä viihdy yksin. Naaraitaon hyvä olla enemmän kuin uroksia, etteivät stressaannu. Samaan vesiarvoihin soveltuvat lajit sopivat mollien kanssa.

Molli liikkuu ainakin omassa akvaariossani pintavedestä pohjaankin eli käyttää akvaarion melko tehokkaasti hyväkseen. Itselläni samassa akvaariossa on platyja, joiden kanssa ovat nätti väriyhdistelmä ja vesiarvotkin sopivat.

Leveäevämollien, mutta myös harvinaisemmin miljoonakalojen kanssa se risteytyy (jälkimmäinen tapaus ehkä epävarmempi). Muut juuri samoihin vesiarvoihin soveltuvat hammaskarpit hyviä seuralaisia. Aikuiset mollit menevät myös isompien kilttien kalalajienkin kanssa (esim. haarniskamonni, sinirihmakala), mutta poikasia voi suuremmat kalat verottaa. Palettikala näytti jättävän aikuiset mollit myös rauhaan 200 litran akvaariossani, mutta poikasia voi verottaa. Luonnollisesti tulee myös toimeen partamonnin, monnisten sekä rauhallisten, pienten kilttien plekojen kanssa.

Käyttäytyminen

Kiltti yleensä muita kaloja kohtaan. Mutta hieman aggressiivisena melkoinen ”sotalaivueparvi”, joka syö kaiken, mitä tarjolla on akvaariossa. Miljoonakalojen kanssa en siksi ehkä laittaisi samaan akvaarioon. Urokset voivat olla hieman aggressiivisempia, mutta en ole havainnut ongelmia muiden kalalajien kanssa sinäänsä. Platyt ovat hieman nössömpiä, mutta hyvin toimeen tulevat mollien kanssa. Joskin platyjen ravinnonsaanti tulee turvata. Vilkkaana kalana voi häiritä hyvin rauhallisia kaloja. Joskun olen nähnyt mollin näykkäisevät satunnaisesti huntualbiinopartamonnin pyrstöevää, mutta ovat olleet harmittomia ja satunnaisia tapauksia. Omenakotiloiden ja sukarapujen kanssa tulee hyvin toimeen, jos on tilaa ja piilopaikkoja.

Utelias, vilkas, aina ruokaa kerjäämässä oleva kala.

Lisää kuvia

Kuvagalleria

Videoita

Molli synnyttää synnytysboksissa (terveet yksilöt laitetaan altaan laidalle olevaan poikashäkkiin)