Hohtomiljoonakala (Poecilia wingei)

Hohtomiljoonakala on synnyttäviin hammaskarppeihin kuuluvat miljoonakalan sukulainen, jonka kanssa se risteytyy. Hyvin helppohoitoinen ja sopii pieniikin akvaarioihin. Veden laatu on syytä kuitenkin pitää hyvänä ja virtauskin kohtuullisena.

Tuntomerkit

Hohtomiljoonakala (Poecilia wingei), uros
Hohtomiljoonakala (Poecilia wingei), uros

Väritys: Hohtomiljoonakalaurokset ovat värikkäämpiä kuin miljoonakalan luonnonmuodot. Uroksien väritys ei vaihtele niin paljoa kuin miljoonakalojen vaan on ennemminkin tietty perusväritys. Kuitenkin hohtomiljoonakaloistakin on jalostettu melkoisesti eri väri- ja pyrstön muotoja.

Koko: n. 3-5 cm, uros pienempi kuin naaras. Selkeästi pienempi kuin yleensä miljoonakala.

Uros: Koiras on pienempi, kullanhohtoinen ja väriläikkien peittämä. Urosten väri kehittyy 3-4 viikon iässä, mutta lopullinen syvä ja näyttävä väri voidaan saavuttaa vasta useamman kuukauden kuluttua. Väriläiskät vaihtelevat yksilöllisesti ja voivat olla mustia, oransseja, vihreitä tai sinisiä. Pyrstö yleensä vaatimattomampi kuin urosmiljoonakalan jalostetulla muodolla.Uroksella piikkimäinen eväsiitin (peräevästä kehittynyt). Pyrstön muoto voi vaihdella, mutta ei niin liehuvia ja näyttäviä kuin jalostetulla miljoonakalalla.

Naaras: Suurempikokoinen, mutta pyrstö vaatimattomampi kuin uroksella, usein melko väritön. Leveä peräevä.

Poikasten sukupuolen voi erottaa jo niiden ollessa pieniä ja värittömiä. Naaraspoikasten vatsassa on musta täplä, ns. raskauslaikku.

Muistuttavia lajeja: Hohtomiljoonakalan voisi sekoittaa miljoonakalaan. Hohtomiljoonakala yleensä pienikokoisempi. Uroksella selvä kuviointi sekä pyrstö paljon vaatimattomampi. Naaras myös pienempi kuin miljoonakalanaaras yleensä sekä pyrstö yleensä väritön. Tosin naarasmiljoonakallakin toisinaan väritön pyrstö.Hohtomiljoonakala on värikkäämpi kuin miljoonakalan luonnonmuodot.

Taksonomia

Lahko hammaskarppikalat (Cyprinodontiformes), hammaskarpit (Poeciliidae), alaheimo synnyttävät hammaskarpit (Poeciliinae).

Risteytyy: Risteytyy miljoonakalan kanssa kohtuullisen helposti. Jälkeläiset ovat myös usein lisääntymiskykyisiä.

Levinneisyys

Kotoisin Venezuelasta.

Elinympäristö

Hyvin monenlaiset elinympäristöt. Rannikon läheisyyden pienvedet sekä murtovesilaguunit.

Akvaarion koko

Varjon Akvaariokalat suosittelee akvaarion minimikooksi 45 litraa. Mielestäni hohtomiljoonakalan akvaario voi olla hiven pienempi kuin miljoonakalan, koska ainakin oman kokemukseni mukaan hohtomiljoonakala on selvästi pienempi kuin jalostetut miljoonakalakannat.

Akvaarion sisustus

Hohtomiljoonakalan akvaarioon on hyvä kasvattaa kasvipöheikkö, sillä kalat tykkäävät syödä kasvien lehtien pientä levää sekä aikuiset ja erityisesesti poikaset saavat hyvän suojapaikan. Hyviä kasveja ovat esimerkiksi vedensuosikki, intian- ja liuskavesitähdikki. Myös pintakasvit ovat hyvä suoja poikasille: esim. amerikankilpukka, jonka tiheä juuristo on oiva suoja kalanpoikasille. Syövät myös levää, jopa piilevää.

Vesi

Hohtomiljoonakalat ovat melko sopetuvia veden kovuuden ja lämpötilan mukaan, mutta hyvä selvittää kalaa hankittaessa, mihin vesiarvoihin ne ovat sopeutuneet. Hohtomiljoonakalat pitävät hiven kovasta vedestä (jopa GH 20 asti, dH), mutta pehmeässä vedessäkin niitä voi kasvattaa, jos kalat ovat siihen alunperin sopeutuneet (selviä kalan alkuperä ja vesiarvot). Lämpötila voi olla 18-29 astetta. Hohtomiljoonakalat viihtyvät lämpimämämmässä vedessä kuin miljoonakalat, mutta väitetään, että se lyhentää hieman niiden elinikää elintoimintojen vilkastuessa.Optimaalinen lämpötila on noin 24-28 °C. Ph 6.5-8, eli melko joustava. Itse pitäisin lähempänä 7:ää tai hiven yli.

Ravinto

Ruokinta 2-3 krt./päivässä pieniä aterioita. Kalat on hyvä ruokkia hyvin, jos poikasia on altaassa (emot verottavat poikasia todennäköisesti hieman vähemmän kuin miljoonakalat). Tämä vähentää poikasten napostelua aikuisten välipalaksi. Kuitenkin huomioitava, että mitä enemmän ruokit, sen nopeammin vesi likaantuu. Hyvä suodatus ja vedenvaihdot ovat tarpeen. Varjon Akvaariokalat mukaan aikuiset eivät syö poikasia yleensä. Mutta myös runsas suojapaikkojen määrä ja hyvä ruokinta vähentää ongelmaa.

Hyvin kaikkiruokaisia, mutta hyvä taata sekä kasviravinnon saanti että eläinperäinen ravinto. Näin kala saa monipuolista ravintoa. Tykkää syödä myös levää akvaariosta – jopa piilevää. Hiutaleet (myös väriä korostavat), pienikokoinen raeruoka, pohjaruokatabletikin. Myös pakastesurviaiset ja banaanikärpäset suurta herkkua, jotka tehostavat proteiinin saantia ja lisääntymistä.

Itse ruokin Tetran yleishiutaleilla (TetraMin), värejä voimistavilla Tetra Rubin, Aquatic Nature Tropical Excel Color, spiruliinahiutaleet (JBL), pienijakoinen miljoonakalaruoka myös hyvää (S-raekoko). Pakastesurviaisen toukat, banaanikärpäset. Ruoan on hyvä olla poikasille hienojakoista, että mahtuu suuhun (mahdollisesti murentaa) tai jopa antaa poikasille suunniteltua hienojakoista hammaskarppiruokaa.

Lisääntyminen

Hohtomiljoonakalat lisääntyvät nimensä mukaisesti hyvin tehokkaasti, mikäli hoito on kohdillaan ja viihtyvät. Urokset jahtaavat naaraita jatkuvasti parittelun toivossa ja siittiöiden saamiseksi säilöön naaraalle tulevaisuuttakin varten. Siksi kannattaa hankkia naaraita enemmän kuin uroksia, sillä naaraat todella stressaantuvat urosten jatkuvasta jahtauksesta. Hyvä suhde esim. 2-3 naarasta/1 uros.

Uros jahtaa naarasta ja työntää eväsiitintä pitkin siittiöt paketteina naaraan sukuaukosta sisään. Naaras voi myös säilöä kuukausia siittiösatsia ja samalle urokselle voi syntyä useampia poikassatseja. Poikaset kehittyvät naaraan sisällä ja syntyvät suoraan uimakelpoisina poikasina ulos naaraan ruumiinontelosta.

Raskausaika on n. 23 vrk. Yksi poikassatsi on 1-30 poikasta, mutta hyväkuntoisempi, iäkkäämpi (tiettyyn rajaan saakka) ja kookkaampi ”mamma” voi synnyttää suuremman katraan.

Synnytys rasittaa naarasta ja naaraat lienevät herkempiä sairastumaan/kuolemaan kuin urokset.

Poikaset syövät heti samaa ruokaa kuin emot, mutta esimerkiksi hiutaleet on hyvä murskata pieniksi tai antaa hyvin hienojakoista poikasruokaa.

Jotkut erottelevat poikaset heti omaan poikasaltaaseen tai poikashäkkiin, etteivät emot syö poikasiaan. Naaraat lienevät alttiimpia syömään poikasia kuin urokset -tosin hohtomiljoonakalat eivät yleensä syö poikasiaan. Itse ruokin kalat hyvin, sekä pidän hyvin runsaan kasvillisuuden akvaariossa poikasten suojana. Mielestäni emot verottavat todella vähän kalanpoikasia, enkä siirrä poikasia omaan altaaseen.

Jos lähtökanta on pieni, sukusiittoisuus on suuri uhka – myös muutenkin (usein hienot jalostetut ominaisuudet saadaan aikaiseksi sukusiitoksella). Siksi on hyvä pieninkin väliajoin saada ns. uutta verta altaaseen. Jos kanta on suuri, on melko mahdoton tarkasti tietää mikä on kenenkin poikanen ja sukulainen – vaikka erottamalla urokset ja naaraat omiksi altaiksi ja kutuallas omaksi voitaisiin tätä hieman välttääkin. Mutta nopeasti poikasia on hurja määrä ja vaikea tehdä täyttä sukuselvitystä. Siksi hyvä täydentää kantaa eri sukuhaaroista.

Seuralaiset

Hohtomiljoonakala on parvikala ja siksi parvi on välttämätön viihtymisen kannalta. Parvikala on usein myös arka, jos on yksin tai liian pieni joukko. Naaraita enemmän kuin uroksia, etteivät naaraat stressaannu. Samaan vesiarvoihin soveltuvat lajit sopivat ”hohtomillisten” kanssa. Huomioitava toki, ettei suurempi kala syö hohtomilliksiä.

Hohtomiljoonakala käyttää koko akvaarion kerrokset, mutta liikkuu mielestäni enemmän pinta- ja välivedessä. Joskin myös pohjalla esimerkiksi ruokaa hakemassa.

Miljoonakalojen kanssa se risteytyy yleisesti ja poikaset ovat lisääntymiskykyisiä (realistinen riski). Miljoonakala lisääntynee mustamollien kanssa (enempi teoreettinen mahdollisuus), joten hohtomiljoonakalakin se voisi lisääntyä – joskaan ei niin yleisesti kuin miljoonakalojen kanssa (lienee lähinnä teoreettinen riski). Myös miljoonakalojen kanssa mustamollin lisääntyminen on perin harvinainen tapahtuma.  Muut juuri samoihin vesiarvoihin soveltuvat hammaskarpit hyviä seuralaisia. Myös esim. partamonni sopii näiden seuraan. Varmasti moni muukin ”kiltti” pohjakala sekä pieni pinta- ja keskiveden kala.

Varottava laittamasta esim. lehtikalan tms. kalalajin kanssa, joka syö pieniä kaloja. Jo palettikala on on paha uhka hohtomiljoonakaloille sekä miljoonakaloille.

Käyttäytyminen

Sävyisä, melko vilkas parvikala. Ei aiheuta yleensä harmia muille lajeille. Tyypillistä ruoan kerjääminen ”millismäiseen” tyyliin.

Lisää kuvia

Naaras

Lisää kuvia erilaisista muodoista

Hybridi (hohtomiljoonakala x miljoonakala)

Videoita

Hohtomiljoonakala (uroksia ja naaraita)

Hybridi (hohtomiljoonakala x miljoonakala), videossa vilahtaa myös miljoonakaloja ja hohtomiljoonakaloja