Monte dourado (Hypancistrus sp., L411)

Monte dourado on kaunis raitakuvioinen keskikokoinen pleko.

Monte dourado L411
Monte dourado L411
Monte dourado, L411
Monte dourado, L411, uros

Tuntomerkit

Monte dourado kuuluu imumonneihin, kuten partamonnikin. Kuonon alapuolella sijaitsee pyöreää suuta ympäröivät nystyiset huulet, jotka samalla muodostavat tehokkaan imukupin.

Väritys:

Mustat ja vaaleat kuviot vuorottelevat.

Koko:

13 cm

Uros:

Iän myötä uroksen ja naaraan pään muoto kehittyy erilaiseksi. Uroksen pää on pidempi ja paljon leveämpi. Usein myös uroksella on enemmän piikkejä rintaevissä, takaruumiin luulevyissä ja kiduskannen takana.

Naaras:

Lyhyempi ja kapeampipäinen. Vertailu esimerkiksi ämpärissä päältä päin katsottuna selvittää sukupuolia. Myös sivuprofiilista on hyvä verrata sukupuolia. Kutuvalmis naaras on myös usein pulleampi keskiruumiistaan.

Tässä mielestäni selvästi erottuu sukupuolet. (naaras oikealla, uros vasemmalla)

Muistuttavia lajeja:

L260 muistuttaa L411 läheisesti. Poikaset muistuttavat hyvin paljon toisiaan, mutta aikuisiässä erot selkenevät ja L411 on kapeat yhtä paksut vaaleat ja tummat raidat ja raitojen kontrasti ei ole niin selkeä kuin L260:lla. L260:lla on leveämpi musta raita kuin vaalea. Vertailu hyvä tehdä, kun kalat eivät ole stressiväreissä, sillä silloin ovat suhteellisen vaaleita molemmat ja eroa ei havaitse. (Planetcatfish)

Monte douradon poikanen pilkkuperhosnuoliaisen seurassa.
Monte douradon poikanen pilkkuperhosnuoliaisen seurassa.

Taksonomia

Taksonomia on kokenut melkoista muutosta monnien ja partamonnien taksonomiassa.

Lahko monnikalat (Siluriiformes), heimo imumonnit (Loricariildae), alaheimo partamonnit (Ancistrinae).

Risteytyy:

Voi risteytyä Hypancistrus-suvun muiden lajien kanssa, vaikka oman lajin kuppanikin olisi tarjolla. Siksi Hypancistrus-lajeja ei ole hyvä pitää samassa akvaariossa.

Levinneisyys

Rio Jari, Amazon (Planetcatfish)

Elinympäristö

Virtaavat vedet.

Akvaarion koko

Akvaarion minimikoko 200 litraa (n. 100 cm pitkä).

Akvaarion sisustus

Plekoille tyypilliseen tapaan pitävät suhteellisen kovasta virtauksesta.

Kannot ovat plekoille yleensä mieleen sekä muut suojakolot. Runsaasti plekoluolia. Yleensä urokset valtaavat reviirin ja oman kutuluolan. Mutta naaraatkin nauttivat plekoluolien suojasta. Pitää myös erilaisista kivistä.

Kasvit luovat myös suojapaikkoja sekä varjostavat kirkkaita valoja. Hämäräaktiivisena ei pidä kovin voimakkaasta valaistuksesta.

Vesi

PH

5.5-7.5 Seidelin L-monnit mukaan. Itselläni pH 7-7.5, eikä tunnu kutupuuhia haittaavan. Ph 5.5 kuulostaa melko happamalle, mutta yleensä plekot tykkäävät hieman happamasta vedestä.

Tässä tapahtunut kudetus pH 7.3:ssa.

Kovuus

Pehmeähkö vesi. Itselläni kutee GH 4:ssä.

Lämpötila

Plekoille tyypilliseen tapaan lämmin vesi. 25-30 °C. Liian viileässä kalan ruoansulatus voi heiketä, kasvu kärsiä ja kala jopa sairastua. Korkeissa lämmöissä on huomioitava kunnon virtaus ja hapetus. Mitä lämpimämpi vesi, sen huonommin se sitoo happea.

Monte dourado L411
Monte dourado L411

Ravinto

Planetcatfishin mukaan karnivoori, jolle lihaisa ruoka tärkeää. Toisaalta myös sekasyöjäkin, sillä kasviruoka maistuu ja kokemukseni mukaan myös kesäkurpitsa myös aikuisena.

Monte douradot syövät päivittäin raakaa, kuorittua (hyvä ainakin pestä) kesäkurpitsaa, joka on teelusikalla ankkuroitu pohjaan. Myös aikuiset ovat persoja. Kurkkukin käy vaihteluksi, mutta ei ainakaan omille ”douradoilleni” maistu niin hyvin. Hyvin sokeripitoisia kasviksia en tarjoaisi.

Kuuluu sarjaan kaikkiruokaiset (mutta ravinto karnivooriin päin), joten niille voi ongelmitta tarjota kasvis- että liharuokaa, eikä ole kovin erikoistunut ravinnon suhteen. Imusuu on pienempi kuin biokatteen syöjällä partamonnilla sekä harvempi hampaisto. Näin ollen eivät ole ydinasemassa levän syöjänä akvaariossa. Nuorempana voi tykätä järsiä akvaarion kasvejakin, mutta itselläni ei ole asian suhteen ollut ongelmia.

Hyvä siis tarjota: pakastesurviaisia, artemiaa, katkaa ja spiruliinapitoista ruokaa. Tropicalin Carnivore-pelletit ovat suurta herkkua, mutta niitä ei ole hyvä syöttää ylen määrin (ovat tuhtia proteiinipitoista ruokaa).

Lisääntyminen

Suhteellisen helposti lisääntyy, jos viihtyy ja hoito kohdillaan.

Uros valtaa reviirin ja kututuubin. Kututuubi pitää olla umpinainen toisesta päästä ja nafti (M-koko yleensä sopiva). Voimakas virtaus, puhdas vesi, hyvä suodatus ja lämmin pehmeä vesi auttaa kutuvireeseen. Ja luonnollisesti hyvä ravinto. Myös runsas vedenvaihto (hallitusti) tai virtauksen voimistaminen voivat laukaista kutuvireen.

Uros houkuttelee naaraan tuubiin, jota se kudun jälkeen  vartioi ja löyhyttelee eviään, että hapekasta vettä pääsee tuubiin. Poikaset kuoriutuvat n. viikossa.

Aluksi poikaset saavat ravintoa ruskuaispussin avulla. Poikaset lähtevät tuubista noin parin viikon kuluttua kudusta. Niille kelpaa silloin sama perusruoka, jota aikuiset saavat. Itse kasvatan poikaset emojen kanssa samassa akvaariossa. Pienijakoinen ruoka hyväksi ja ruokinta useammin ja vähän, että poikasetkin saavat osansa. Hyvin mielestäni kasvaa emojen kanssa samassa akvaariossa ja pennut ovat suhteellisen rohkeita ja esillä kerjäämässä ruokaa.

Monte douradon poikanen on kesäkurpitsaa järsimässä.
Monte douradon poikanen on kesäkurpitsaa järsimässä.

Seuralaiset

Plekomaiseen tapaan voi pitää yksinkin, mutta pieni ryhmäkin ok. Herrat voivat ottaa yhteen, jos ei ole riittävästi suojapaikkoja tai tilaa. Toisaalta minulla kinaa pariskuntakin toisinaan ja joskus kina johtuu siitä, että naaras yrittää ängetä uroksen tuubiin (kutemaan).

Rauhalliset samoissa vesiarvoissa viihtyvät seuralaiset. Pohjalla tulee hyvin toimeen esimerkiksi monnisten kanssa (huomioitava kuitenkin monnisten lämpötilavaatimus).  Jos aikoo kudettaa, partamonni voi hieman aggressiivisempana häiritä kuturauhaa, mutta olen kudettanut partamonneja samassa akvaariossa ja pienen reviirikinan jälkeen kuitenkin kutee säännöllisesti partamonnienkin kanssa. Tilaa ja reviirejä oltava riittävästi.

Myös salamanteriplekot menevät samassa akvaariossa, jos tilaa, sillä ovat eri suvuista eivätkä risteydy.

Pääasialliseti tulee toimeen monenlaisten kalojen kanssa. Erityisesti niiden, jotka nauttivat kovasta virtauksesta, lämpimästä ja suhteellisen pehmeästä vedestä.

Käyttäytyminen

Rauhallinen ja kiltti pleko. Kuitenkin hyvä varata tilaa kaikille niin, että saavat suojapaikan ja reviiriä itselleen. Muuten voi tulla kinaa kutuputkista ja reviireistä.

Kokemukseni mukaan rohkeammat linssiludekalat toimivat hyvänä ”suojaparvena”, että plekotkin uskaltautuvat esille hyvin. Myös pienet partiksen pennut rohkaisevat plekon pentuja kesäkurpitsalle, koska ovat keskimäärin rohkeampia.

Suhteellisen kesyjä, kunhan tottuvat akvaarion ja talon tavoille.

Hinta

Liikkeissä noin 50-70€. Harrastajilla usein hintaan 20-25 €/kpl. itse kasvatettuja poikasia. Myynnissä kotimaisia  monte douradoja edullisesti, jotka ovat reippaita ja terveitä (L411)

Linkkejä

http://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=226 (Monte dourado, Planetcatfish)