Synodontis lucipinnis (Synodontis petricola dwarf)

Synodontis lucipinnis on vilkas, utelias vauhtiveikko tangajikka- ja malawiakvaarioihin. Se kuuluu Tangajikka-järven endeemisiin lajeihin, mutta on varsin sopeutuvainen vesiarvojen suhteen ja usein sitä pidetään myös malawi-akvaariossa, vaikka puhdasoppisesti se kuuluisi tangajikka-akvaarioon. Mielestäni yksi upeimmista lajeista.

Tuntomerkit

Synodontis lucipinnis kuuluu ripsimonneihin, joille tyypillistä ovat viiksissä olevat pienet ripset. Pää on selkään asti luupanssarin suojaama, muu ruumis on paljas eikä suomuja ole. Korkean tukevan piikillä varustetun selkäevän takana on suuri rasvaevä. (Varjo, Akvaariokalat)

Vilkkaana kalana erittäin vaikea kuvata. Tässä tarkka kuva.

Väritys:

Ruskea perusväritys (hieman punaiseen vivahtava ruskea), jossa on tummanruskeita/mustia laikkuja. Kaikissa evissä on valkoinen etuosa. Kaikissa evissä on myös musta kolmio, paitsi pyrstöevässä.

Koko:

10 cm.

Uros:

Hoikempi ja pidempi.

Naaras:

Kutuvalmiina pulleampi ja usein lyhyempi kuin uros.

 Muistuttavia lajeja

Hyvä artikkeli asian tiimoilta ja kuvia.

Synodontis petricola ja Synodontis lucipinnis muistuttavat paljon toisiaan. S.petricola on usein pidempi ja hoikemman mallinen, tosin S.lucipinnis -uros voi olla joskus hyvin pitkän ja hoikan tuntuinen. Synodontis lucipinnis kasvaa noin 10 cm pituiseksi, S.petricola noin 13 cm pitkäksi.

S. lucipinniksellä läiskät kehossa ovat vähemmän selkeäreunaisia, usein epäsäännöllisen muotoisia, ja voi olla huomattavasti suurempi kooltaan kuin silmä ja sijaitsevat melko sattumanvaraisesti. Läiskät päässä ovat hieman suurempia ja vähemmän tiheästi kuin S. petricolalla .

S. petricolalla täplät ovat paljon selvemmin pyöristyneet, useimmat ovat tasaisen kokoisia ja pienempiä kuin silmä, ja näyttävät olevan enemmän linjassa kuin S. lucipinniksellä. Päässä pisteet ovat erittäin pieniä ja niitä on paljon. S. petricolalla voi tosin täplät ruumissa olla päällekkäin (2-3 menee päällekkäin osin)  ja muodostaa isompia kuvioita. Kuvioinnissa on myös melkoisesti variaatiota.

Kummallakin lajilla on mustat kolmiot evissä (paitsi pyrstöevä). S.lucipinniksellä on kuitenkin vaaleat ”ikkunat” kolmioiden tyvessä, joka näkyy parhaiten peräevässä.

Kummallakin myös kuparin väriset silmät (iiris).

Synodontis lucipinnis on yleisempi Suomessa ja usein Synodontis petricolana ostettu laji on osoittautunut Synodontis lucipinnikseksi.

Taksonomia

Lahko monnikalat (Siluriformes), heimo ripsimonnit (Mochokidae)

Risteytyy:

Ripsimonneja viljellään yleisesti Itä-Euroopassa hormonien avulla. Siellä on myös kehitetty joukko erilaisia lajiristeymiä. Toisaalta Synodontis lucipinnis lisääntyy helposti ilman hormonejakin, joten saatavilla on puhtaita ja ilman hormoneillakin viljeltyjä lucipinniksiä.

Itse en laittasi S.lucipinnistä ja S.petricolaa samaan akvaarioon. Tosin en ole varma, risteytyykö keskenään, mutta lienee mahdollista.

Levinneisyys

Afrikka, Tanganjikajärvi

Elinympäristö

Endeeminen Tanganjikajärven laji.

Akvaarion koko

S.lucipinnis on selkeä parvikala ja viihtyy vähintään 6 kalan ryhmässä. Pienen parven laittaisin minimissään n. 200 litran akvaarioon. Minulla oli pieni kutuporuhka kyllä 120 litran akvaariossa (80 cm) ja ne kutivat hyvin ja olivat terveitä. Mutta sisustus ja kutupömpelit veivät melkoisesti tilaa ja kovana uimarina lucipinnikset tarvitsevat uimatilaa, että viihtyvät. Siirsin parven (9 kpl.)  180 litran Juweliin, joka on niille varsin reilukokoinen ja pääsevät uimaan hyvin.

Akvaarion sisustus

Tanganjikkatyylinen akvaario, jossa paljon kivikkoa ja kivikoloja sekä vapaata uimatilaa. Himmeä valaistus. (Seriously fish)

Synodontis lucipinnis viihtyy akvaariossa, jossa on paljon erilaisia koloja ja kivimuodostelmia. Itselläni on Juwelin ontto ”kivirakennelmakolo” (ontto sisältä ja kulkuaukkoja paljon). Ne todella pitävät siitä. Myös erilaiset avonaiset kulkuputket ovat mieleen.

Planetcatfishin mukaan suopuutkin, mutta niiden ongelma voi olla, että laskevat ph:ta ja lucipinnikset tykkäävät emäksisestä vedestä.

Monilla on S.lucipinnis kasvittomassa akvaariossa, mutta mielestäni selkeästi tykkäävät esimerkiksi vallisneriasta joka liehuu virrassa. Samoilla linjoilla myös Planetcatfish.

Monien keskustelufoorumijuttujen mukaan herkkä nitriitille. Itselläni ei ole ollut asian suhteen ongelmaa ja nitriitit pitää pitää poissa akvaariosta muidenkin lajien kohdalta. Itselläni on suhteellisen reilu suodatus/virtaus ja vaihdan vettä n. 60-70 % viikottain ja pentulaan otan vielä säännöllisesti vettä pääaltaasta.

Vesi

Puhdasoppisesti sen pitäisi muistuttaa Tanganjikajärven vettä, koska laji on endeeminen laji siellä. Toisaalta laji on hyvin sopeutuvainen ja sitä viljellään yleisesti. Eri lähteistä löytyy jonkun verran ristiriitaista tietoa. Toisaalta paras vaihtoehto olisi Tanganjikka. Toisaalta lajia viljellään yleisesti malawiakvaarion vesiarvoissa ja kalan sopeutuminen takaisin Tanganjikkajärven vesiarvoihin voi olla myös stressaavaa kalalle, jos on monen sukupolven ajan ollut esimerkiksi malawissa.

Ph

6.5-8.5 Planetcatfishin mukaan. 7.5-8.5 Seriously fishin sekä tämän sivuston mukaan. Itse olen sillä kannalla, että 7.5-8.5 kuulostaa järkevämmälle. Monissa lähteissä viitataan siihen, että S.lucipinnis on nimenomaan herkkä happamalle vedelle. Lienee sopeutuvainen ja viitattu siihen, että happamassakin elelee, mutta lienee melkoisen raja-arvoilla.

Tanganjikassahan ph on varsin korkea, vaihdellen 7.5-9.2. (Malawissa 7.7-8.8)

Itselläni Synodontis lucipinnikset ovat ph 7.5-8 ja mielestäni ovat todella terveitä ja kutevat jatkuvasti (kop kop).

Kovuus

10-35 dh Seriously fishin mukaan. GH yli 10 dh, KH yli 5.

Tangajikkajärvessä on kovaa vettä 7-11 dH, KH 16-18.

Malawissa taas GH on 3-6 dH, KH 5-8.

Itselläni lucipinnikset ovat GH 6, KH 2-3. Lisään mineraalisuolaa Seachem Equilibrumia, että saan kokonaiskovuutta ylös päin.

Lämpötila

24°C/25-28 °C (Seriously fish ja tämä sivu). Planetcatfish melko eri linjoilla eli 22-24 °C, joka tuntuu minusta ihan alakanttiin.

Itselläni S.lucipinnikset ovat 26-27 °C . Kokemukseni mukaan malawistit laittavat lucit usein noin 25 asteeseen.

Ravinto

Kaikkiruokainen. Kokemukseni mukaan hyvin kaikkiruokainen ja ruoka maittaa. Itse tarjoan spiruliinaa, hiutaleita, granulaatteja. Yleensä pienijakoinen ruoka maistuu hyvin. Isoja pellettejä en anna. Tropical spiruliina forte on suosikki pieninä granulaatteina sekä spiruliinahiutaleet, mutta kaikkiruokaisena myös esimerkiksi pakastesurvarit ovat herkkua. Monipuolinen ruokavalio hyväksi.

Myös pohjaan ankkuroitu kesäkurpitsa maistuu jonkun verran. Myös muita vihanneksia voi syödä. Itse en kovin hiilihydraattipitoisia hedelmiä/vihanneksia yms. tarjoaisi. Kurkku myös maistuu. Tosin Seriously fishin mukaan kuoritut herneet maistuvat (en tarjoaisi paljoa, sillä paljon hiilihydraatteja) ja ne ovat myös laksatiivisiä, joka taas on hyväksi suolen toiminnalle (lievä ulostava vaikutus).

Lisääntyminen

Synodontis lucipinniksen poikanen
Synodontis lucipinniksen poikanen

Kun lucipinnikset viihtyvät, ne kutevat helposti ilman kikkailuakin kunhan perushoito ja olosuhteet ovat kohdillaan. Myös parvikoko on hyvä olla riittävä. Minulla on 9 lucipinniksen kutuporuhka 180 litran akvaariossa. Luonnollisesti molempia sukupuolia on oltava ja naaraita reilusti.

S.lucipinnis on mädinsirottelija. Sen vuoksi itse olen järjestänyt lucipinniksille ”kutupömpelit”, joiden pohjan läpi mätimunat menevät turvaan emoilta, jotka syövät myös omia kutujaan. Moni käyttää marmorikuulia tai verkkoa. Itse käytän isompia pyöreitä kiviä tai verkkoa, jonka läpi munat vajoavat turvaan. Munat tarkistan kerran viikossa ja otan poikaset talteen. Tapoja on monenlaisia ja ”ammattilaiset” ovat virittäneet mitä hienoimpia vehkeitä, joilla munat kerätään talteen. Oma poikastuotto on kohtuullinen, muttei yllä näihin superkasvattamoihin eikä tarkoitus viritellä kovin monimutkaista laitteistoa vaan hoitaa homma manuaalisesti.

Munat kuorituvat noin 2-3 vuorokauden kuluttua. Itse ruokin poikasia nestemäisellä Artemialla (JBL:n fluid artemia). Poikastet tarvitsevat ruokaa useita kertoja päivässä, kun niiden ruskuaispussi on käytetty. Itse kasvatan poikaset omassa poikasakvaariossa ja ruokin noin 3-5 kertaa päivässä aluksi nesteartemialla, myöhemmin artemian kuorituilla munilla ja hyvin hienojakoisella poikasruoalla. Moni ruokkii myös mikromadoilla poikasia.

Varttunut Synodontis lucipinniksen poikanen
Varttunut Synodontis lucipinniksen poikanen

Seuralaiset

Synodontis lucipinnis nauttii lajitovereiden seurasta ja parvikoko pitäisi vähintään olla 6, muuten Synodontis lucipinnis käyttäytyy piileskelevästi ja pelokkaasti myös kokemusteni mukaan. Itselläni oli aluksi 4, mutta olivat melko arkoja ja käyttäytyivät omituisesti mielestäni. Laitoin lajiakvaarioon ja silti eivät käyttäytyneet lajille tyypillisesti. 2 vesseliä lisää hankittuani, alkoivat lucit olla rohkeampia ja käyttäytyä mielestäni normaalisti ja olla hyvin kesyjä. Nyt minulla on 9 lucia ja kutumenot alkoivat suhteellisen heti, kun lisää luceja tuli piristämään parvea. Nyt lucit lisääntyvät säännöllisesti ja mielestäni viihtyvät hyvin.

Minulla lucipinnikset ovat vain keskenään, paitsi suojaparvena on miljoonakaloja, jotka pitävät myös keskikovasta vedestä ja emäksisestä vedestä eivätkä häiritse toisiaan. Toisaalta miljoonakalojen poikasia verottaa luultavasti lucipinnikset, mutta miljoonakalakantakin lisääntyy suhteellisen hyvin. Tämä on hieman erikoinen ratkaisu, mutta mielestäni toimii minulla. Kummatkin lajit ovat superterveitä. Myös elinkaari näyttää olevan pitkä. Tosin lucipinnikset vasta muutaman vuoden vanhoja, mutta eivät ole sairastelleet yhtään. Kähinöinti keskenään kuuluu lajityyppisiin merkkeihin, mutta en ole nähnyt yhtään tappelun tuomaa jälkeä kenellään.

Oikeaoppisesti tämä laji kuuluisi tanganjika-akvaarioon. Näin ollen kalakaverit olisivat tangalajeja. Pienet kirjoahvenet hyvää seuraa.

Malawisteilla pienet kirjoahvenet myös ok-ratkaisu.

Käyttäytyminen

Todella vilkas ja nopea uimari ja parvikala. Rakastaa kiven koloja ja erilaisia kulkuluolia yms. Hyvä olla vapaatakin uimatilaa, sillä nopeus on huimaa liikkeissä. Kähisevät keskenään jonkun verran harmittomasti, sillä ”miekkailujälkiä” en ole havainnut. Käsittääkseni selvä arvojärjestys, jota hieman selvittelevät harmittomasti.

Uusien kalojen hankkiminen

Kysyisin tarkasti kasvattajalta/myyjältä, millaisissa vesiarvoissa lucit ovat kasvaneet, koska erilaisia taustoja voi kaloilla olla paljon. Suuret ja nopeat muutokset vesiarvoissa ei ole terveellisiä kaloille. Toki tärkeää pitää mielessä, että ovat Tanganjika-järven endeemisiä kaloja ja kunnioittaa niitä vesiarvoja, mutta omalla mutulla olen sitä mieltä, että jos kalat ovat kasvatetut malawi-tyylisessä ratkaisussa, jatkaisin samaa linjaa. Jos taas kalat kasvatettu Tangajikka-tyylisessä vedessä, jatkaisin samaa linjaa.

Itse en ihan pehmeään ja happamaan veteen laittaisi lucipinniksiä, vaikka pari sellaista pelastinkin seuralasta ja ovat elinkykyisiä edelleen kun hitaasti kotiutin ja nostin GH:ta sekä ph:ta.

Luovutuskoko vähintään noin 4 cm kokemukseni mukaan. Akvaarioliikkeissä usein n. 6 cm pituisia. Hyvä huomioida, etteivät joudu mm. ahventen suupaloiksi pentuna.

Hinta

Hinta on kaupoissa noin 20-25 €/kpl. Harrastajalta voi saada noin 6-7 €/kpl. viljeltyjä poikasia.

Videoita

Linkkejä

http://www.seriouslyfish.com/species/synodontis-petricola/ (Seriously fish, yhdistetty S.petricolan ja S.lucipinniksen tietoja)

https://www.facebook.com/groups/166727793536701/ (Synodontis catfish, facebook-ryhmä)