Aihearkisto: Hammaskarpit: muuta

Muuta hammaskarpeista kuin viljely.

Miljoonakala, uros

Miljoonakala (Poecilia reticulata)

Miljoonakala on yksi monimuotoisimmista lajeista, josta on jalostettu erilaisia väri- ja evämuotoja runsaasti. Miljoonakala on hyvin kestävä ja sopeutuva kala, mutta nykyiset jalostusmuodot ovat usein herkkiä ja vaativia kaloja. Markkinoilla on runsas valikoima erilaisia miljoonakaloja ja usein on vaikeuksia tietää, millaiset vesiarvot ja hoidon ne vaativat.

Suositeltavaa on selvittää miljoonakalojen alkuperä kun niitä hankitaan.

Miljoonakala, uros
Miljoonakalauros, taustalla poikanen.

Onko miljoonakala kotimaiselta viljelijältä tai mistä kasvattamolta se on peräisin. Liikkeisiin miljoonakalt tulevat usein kalatukun kautta, joka saa ne taas viljelijältä. Miljoonakaloja viljellään yleisesti Aasiassa murtovedessäkin, joten näitä ei kannata hankkia.

Veden kovuus (GH) on hyvin tärkeä varmistaa, kun hankkii miljoonakaloja. Jos laitat miljoonakalan veteen, johon se ei ole sopeutunut, kala sairastuu helposti ja elinikä lyhenee. Älä myöskään sekoita kovan ja pehmeän veden kantoja toisiinsa – toinen kanta kärsii luonnollisesti. Jatka lukemista Miljoonakala (Poecilia reticulata)

Miljoonakalan (Poecilia reticulata) evän värikuviot

Nämä ovat evien värikuvioinnin perustyypit, joista on eri variaatioita.

  1. Kiinteä: pyrstöevä yksivärinen, ei värikuviointia.
  2. Ruoho: pieniä pisteitä ympäri pyrstöevää. Pyrstö näyttää kuin ruohon siemeniä olisi paljon.
  3. Mosaikki: yleisin pyrstöevätyyppi. Suuremmat pisteet ovat yhteydessä toisiinsa.
  4. Leopardi: Suuremmat täplät kuin ruohotyypissä. Leopardi tuxedo on tämän kuvioinnin yleisin tyyppi ja erittäin hankala tuottaa.

Jatka lukemista Miljoonakalan (Poecilia reticulata) evän värikuviot

Miekkapyrstö (Xiphophorus helleri)

Miekkapyrstö on suosittu akvaariokala, kuten myös monet muut hammaskarpit.Se on eloisa ja vilkas parvikala, joka lisääntyy tehokkaasti kuten muutkin hammaskarpit. Se on läheistä sukua platylle, jonka kanssa se risteytyy helposti ja monia värimuunnoksia on aikaansaatu risteyttämällä kyseiset lajit keskenään. Myös kaupassa myytävät miekkapyrstöt, saattavat olla risteymiä.

Miekkapyrstö (Xiphophorus helleri), kuvan lähde Wikimedia Commons, Ltshears.
Miekkapyrstö (Xiphophorus helleri), kuvan lähde Wikimedia Commons, Ltshears. Uros (ylh.) ja naaras (alh.).

Kun olet hankkimassa miekkapyrstöjä, kannattaa selvittää millaisessa vedessä se on kasvatettu. Miekkapyrstö, kuten yleensä synnyttävät hammaskarpit ovat perinteisesti kovan veden kaloja, mutta nykyiset viljelymuodot ovat saattaneet sopeutua myös pehmeämpään Jatka lukemista Miekkapyrstö (Xiphophorus helleri)

Platy (Xiphophorus maculatus)

Platy (Xiphophorus maculatus)
Platy (Xiphophorus maculatus), naaras, oranssi ”coral”

Platy on miljoonakalan ohjella yksi suosituimmista akvaariokaloista: se on helppohoitoinen, lisääntyy nopeasti ja synnyttää eläviä poikasia. Platystä on myös runsaasti eri värimuotoja. Platy risteytyy helposti miekkapyrstön kanssa ja saa lisääntymiskykyisiä poikasia, joten samaan altaaseen ei ole Jatka lukemista Platy (Xiphophorus maculatus)

Molli (Poecilia sphenops)

Mustamolli on pitkälle jalostettu synnyttävä hammaskarppi, joka eroaa luonnonmuodostaan hyvin paljon. Tunnetuin värimuunnos on yksivärinen sametinmusta ”mustamolli”. Myös erilaisia risteymiä (mm. purjemollin kanssa) on tarjolla runsaasti.

Tuntomerkit

Mustamolli (Poecilia sphenops), naaras
Mustamolli (Poecilia sphenops), naaras

Väritys: Perusväri musta. Mutta myös metallinhohtoa voi löytyä taustalta. Lyyrapyrstöisiä muotoja saatavilla yleisesti. Myös monivärisiä, kullan värinen sekä pallomainen muoto. Pallomainen muodon selkäranka on epämuodostunut ja muoto on tavallista lyhytikäisempi. Jatka lukemista Molli (Poecilia sphenops)

Hohtomiljoonakala (Poecilia wingei)

Hohtomiljoonakala on synnyttäviin hammaskarppeihin kuuluvat miljoonakalan sukulainen, jonka kanssa se risteytyy. Hyvin helppohoitoinen ja sopii pieniikin akvaarioihin. Veden laatu on syytä kuitenkin pitää hyvänä ja virtauskin kohtuullisena.

Tuntomerkit

Hohtomiljoonakala (Poecilia wingei), uros
Hohtomiljoonakala (Poecilia wingei), uros

Väritys: Hohtomiljoonakalaurokset ovat värikkäämpiä kuin miljoonakalan luonnonmuodot. Uroksien väritys ei vaihtele niin paljoa kuin miljoonakalojen vaan on ennemminkin tietty perusväritys. Kuitenkin hohtomiljoonakaloistakin on jalostettu melkoisesti eri väri- ja pyrstön muotoja. Jatka lukemista Hohtomiljoonakala (Poecilia wingei)

Miljoonakalan (Poecilia reticulata) evämuodot

Miljoonakalasta on jalostettu runsaasti eri evämuotoja. Isopyrstöiset ovat nykyään suosittuja. Kun kalat lisääntyvät akvaariossa, saattaa uusia pyrstömuotoja tulla esille. Pyrstön muotohan on geneettinen ominaisuus pääsääntöisesti, joten luultavasti uusia geeniyhdistelmiä muodostuu ja näin ollen myös jokin ominaisuus pääsee esille. Jatka lukemista Miljoonakalan (Poecilia reticulata) evämuodot